Under pressemøtet fikk Caterpillars første hybridgraver 336EH stor oppmerksomhet i likhet med lanseringen på Bauma. Det ble poengtert at den første er levert til Norge, en maskin maskinentreprenør Sten Antonsen i SA Anlegg AS, Fauske, trolig mottar i disse dager.

Eldorado for maskinfrelste

MALAGA (AT.no): Pon Equipment AS har trappet opp bruken av Caterpillars spanske demonstrasjons- og treningssenter i Malaga. Nå er også produksjons-teknisk opplæring plusset på det omfattende tilbudsprogrammet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

- Tidligere i år har vi gjennomført to kurs, hver med 12 deltagere. Målsettingen for dette tilbudet var å lære deltagerne riktig bruk av maskinene med tanke på å øke produksjonen og samtidig senke drivstoffkostnadene. Kort og godt, vise hvordan maskinføreren skal produsere flere tonn pr. time til lavere kost pr. tonn, slik at det blir mer igjen på firmaets bunnlinje, sier markedsdirektør Espen Paulseth hos Pon Equipment.

- Produktsjef Per Olav Listou har fått gode tilbakemeldinger for et godt faglig opplegg hvor vi får utnyttet de ressursene Cat har i Malaga-anlegget.

Spania - et lykkelig valg

Det er gått 42 år siden den spede starten for Caterpillars europeiske demonstrasjons- og treningssenter i Malagaområdet. Startåret var 1971, men et stort steg videre ble tatt i 1975 da et nytt område på 63 mål ble anskaffet.

Enkelte nordmenn vil ganske sikkert huske at finalen i NM i gravemaskinkjøring allerede i året etter (1976), og i regi av daværende Cat-forhandler Pay & Brinck, ble lagt til Malaga med Bjørge Lillelien som speaker. Siden den gang har tusenvis av norske maskininvolverte invadert Malaga og Cat-senteret.

Virkelig fart i prosjekt Malaga ble det da Caterpillars ledelse i 1985 besluttet å flytte all servicetrening ut av hovedkvarteret i Geneve i Sveits. Da ble Malaga senter for hele EAME-området (Europa, Afrika, Midtøsten). I 2001 ble omfanget utvidet ytterligere til å omfatte de tidligere Sovjetstatene og Mongolia. Samtidig ble også trening av forhandlernes folk satt på opplegget.

At det også ble foretatt sammenligningstesting av Cat-maskiner mot konkurrerende merker var meget populært, i alle fall hos Cat-forhandlerne.

På Bauma viste Caterpillar nye hjullastere som også var i bruk i Malaga. Lansering i Norge vil skje i høst.

Hele 72 Cat-maskiner i parken

Da AT.no deltok i et pressearrangement i Malaga for noen dager siden, var hele 72 forskjellige Cat-maskiner disponible for kjøring og demonstrasjon. De har en verdi på 20 mill. US$ og har et stort område å bevege seg på.

Maskindemoen kommer vi nærmere tilbake til i førstkommende utgave av Anlegg&Transport.

Etter flere utvidelser i Malaga har Caterpillar nå hele 106 mål til disposisjon. Det er bygd tre demonstrasjonsområder, og hoveddemoplassen med «Big push-opplegget» som bakgrunn, har en overbygd hovedtribune med 220 seter. Videre er det anlagt 6 km. veier for trucker og hjulbaserte maskiner. På toppen av området er det egen restaurant (La Casa), og det er innendørsanlegg for motor- og komponentopplæring.

På et Cat tipptruckchassis er det bygd en spesialutstyrt vanningsbil med 13.000 liters tank levert av påbyggeren MECA. Vannet er høyst nødvendig for å holde støvplagen i sjakk på det tørre ørkenaktige test- og demoområdet.

Også administrasjonen har eget bygg. Auditoriet har fått 220 sitteplasser, og i tillegg er det 12 tilstøtende konferanserom, eget servicesenter og verksteder. Mekanikere og motorinteresserte kan kose seg blant 15 motorer og aggregater oppstilt, gearsystemer og eget dynamometer for motortesting.

Godt øye til nordmenn

I 21 av senterets 42-årige eksistens har Susanna Carriconde Ponse de Leon tatt imot tusenvis av norske maskinfrelste, entreprenører, førere og mekanikere. Hun er blitt en institusjon, og har mange godord om nordboerne.

- Pon Equipment AS er blant våre beste og mest stabile gjester. Årlig kommer det 600 nordmenn hit, og tallet holder seg meget stabilt, sier Susanna. Pon vet å benytte alle tilbudene våre, enten de er for små spesialgrupper eller for kundearrangementer med flere hundre deltagere. Nordmennene benytter den ekspertisen de finner hos våre 60 ansatte og velutdannede spesialister på alle områder, understreker hun.

Det årlige gjennomsnittsbesøket i Cat-senteret er 15.000, men besøket var oppe i 29.000 under Vistors Dag da den spanske anleggsindustrien blomstret. Etter at finanskrisen kom falt totalbesøket dramatisk, særlig fra det sydlige Europa, men det norske innslaget har vært stabilt hele tiden.

- Vi har lagt all opplæring av eget personell, selgere, teknikere og servicefolk til Malaga, for der finner vi spesialistene og har maskinene. Jeg vet at også MEF-skolen har benyttet senteret. Generelt sett vil vi se på muligheten for utvidelse med ytterligere spesialkurs både for egne folk og grupper, sier markedsdirektør Paulseth.

PS:I tillegg til test- og opplæringssenteret i Malaga har Caterpillar bygd to tilsvarende sentre i Tucson og Edwards i USA. Om kort tid kommer det 4. senteret, og det er lagt til Panama for å imøtekomme behovet for opplæring i et ekspanderende maskinmarked i Sør-Amerika. Caterpillars største maskinfabrikk ligger nå i Brasil, og flere maskiner fra denne kommer til Norge.

Markedsdirektør Espen Paulseth i Pon Equipment vil se på muligheten for å utvide bruken av Cat-senteret i Malaga ytterligere.

 

Powered by Labrador CMS