Nå blir det transportstreik og lockout i Sverige

Nå blir det transportstreik og lockout i Sverige

Arbeidstakerorganisasjonen Svenska Transportarbetareförbundet (Transport) tar ut 25 terminaler i streik fra i dag, onsdag 24. april, klokken 12.

Arbeidstakerne og motparten, Biltrafikens Arbegivareförbund, fortsatte forhandlingene i natt, uten å bli enige.

- Vi er kommet nærmere hverandre, men fortsatt aksepterer ikke arbeidsgiverne en løsning på det sentrale spørsmålet om innleid arbeidskraft. Den situasjonen som råder på arbeidsmarkedet i dag er helt uakseptabel, sier Transports leder Lars Lindgren.

I går klokken 15 fikk Transport et sluttilbud fra forhandlingslederne som innebar en 37 måneder lang avtale som skulle gi 1827 kroner mer i lommeboken til sjåfører og terminalarbeidere.

«Budet var 50 kroner lavere enn det Transport anser at øvrige forbund har fått - med hensyn til at sjåførene og terminalene ligger ett år etter resten av LO», skriver Transport på nett.

- Uverdig av arbeidsgiverne

Men det var ikke denne femtilappen som gjorde at forhandlingene til slutt brøt sammen:

- Det viktigste er bemanningsspørsmålet. Arbeidsgiverne vender en kjølig skulder til en løsning som skulle motvirke misbruket av innleid arbeidskraft, sier Lindgren.

- I flere år har vi sett skremmende eksempel på at ansatte sparkes, for siden å få komme tilbake til samme arbeidsplass som innleid i utrygge stillinger. Det er en uverdig situasjon på det svenske arbeidsmarkedet.

I dag går ansatte ved 25 terminaler ut i streik klokken 12. Arbeidsgiverne svarer med å kjøre lockout mot flere sjåfører og terminaler på torsdag, 25. april.

Forsiden nå