Asbjørn Brevig i Kr.Faksvåg AS viser seiping i et Nokian TRI 2-dekk. Dette dekket har bare to slisser, fordi det skal pigges mellom slissene. Se en større versjon av det innfelte bildet nederst i saken.
Asbjørn Brevig i Kr.Faksvåg AS viser seiping i et Nokian TRI 2-dekk. Dette dekket har bare to slisser, fordi det skal pigges mellom slissene. Se en større versjon av det innfelte bildet nederst i saken.

Selger traktordekk med seiping

Viste dekknyhet på Agroteknikk.

Agroteknikk 2012 er i gang på på Norges Varemesse i Lillestrøm. A&T var der for å sjekke hva som rører seg i traktorbransjen innen anlegg.

Kr.Faksvåg har begynt å seipe Nokian TRI 2-dekk til traktor. De seipede dekkene skal gi inntil 27 % bedre grep på snøføre enn useipede TRI 2.

Dekkgrossisten har investert i en maskin som kan seipe alle TRI-dekkene helt opp til 620/80R42. Finske Nokian er så interessert i den norske versjonen av dekket, at de har fått gjennomført tester av det i Finland.

Resultatene fra finske MTT Agrifood Research Finland viser at de seipede dekkene har inntil 27 % bedre gripeevne på snø. Inntil 14 på is.

- Fordelen med seiping, er at dekkene blir helårsdekk. Pigg må man jo dra ut om sommeren. Det problemet slipper man med seipede dekk, sier teknisk leder Asbjørn Brevig i Kr.Faksvåg.

Den ideelle seipingen

Dekkene skal heller ikke bli slitt raskere enn vanlige dekk av samme slag.

-Seipede dekk får bedre kjøling, så de holder minst like lenge som vanlige dekk, sier Brevig.

Han har kommet fram til at tre slisser i hver knast er det ideelle. Skjærer man like mange slisser som i lastebil- og bildekk, vil traktordekkene bli for fort slitt. Dette fordi traktordekk blir utsatt for større moment over lang tid på ujevnt underlag.

Mange vil ha dekkene

Grossisten har allerede solgt 500 seipede traktordekk i år. Det er også mulig å få seipet brukte dekk.

Med en maskin som kan ta såpass store traktordekk, er Brevig også åpen for å seipe dekk til hjullastere og dumpere.

Du vil få flere nyheter fra Agroteknikk i neste nummer av Anlegg&Transport. Lik oss på Facebook for å få et godt tilbud på abonnement. 

 

Forsiden nå