DEMODEKK: I løpet av to år har Goodyear fremstilt et demodekk som oppfyller 70% av bærekraftmålet.

Goodyear med mer bærekraftig dekk

MÅLET ER 100%: I arbeidet for å få et 100% bærekraftig dekk i 2030, har Goodyear utviklet et demodekk «som er 70% på vei» mot målet.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Den store dekkprodusenten er med andre ord godt på vei.

- Vi satte oss et ambisiøst mål i 2020 om å lage et dekk av 100% bærekraftige materialer innen 10 år, og våre forskere og ingeniører har tatt store skritt mot dette målet. Dette er et spennende prosjekt som viser vår forpliktelse til å øke bruken av bærekraftige materialer i dekkene vi lager, sier Chris Helsel som er Senior Vice President Global Operations og Chief Technology Officer i Goodyear.

ALTERNATIVT: Det er mange alternative komponenter for å oppnå de samme egenskapene som ved tradisjonell dekkfremstilling.

Dekket produsenten nå presenterer, består av 70% bærekraftige materialer. Det er brukt 13 bærekraftige ingredienser i ni ulike dekk-komponenter. Ytelsesindikatorer har vist at komponentenes egenskaper generelt gir utmerket dekkytelse.

Produserer sot

For å forsterke gummiblandingen og øke levetiden i dekket, benyttes det sot. Tradisjonelt er sot fremstilt ved å brenne ulike typer petroleumsprodukter, men i det nye Goodyear-dekket er det tilsatt tre ulike typer sot som er laget av metan, karbondioksid og plantebasert olje.

Bruk av soyaolje i dekk er en viktig Goodyear-innovasjon som bidrar til å holde gummiblandingen myk i varierende temperaturer. Soyaolje er en biobasert ressurs som i denne sammenhengen reduserer bruk av petroleumsbaserte produkter. Mens nesten 100% av soyaproteinene fra soyabønnene brukes i mat og dyrefôr, blir det betydelig mengde olje til overs. Denne kan brukes i industrielle prosesser.

Silika fra risskall

Silika er en annen viktig ingrediens som ofte brukes i dekk for å oppnå bedre grep og lavere drivstofforbruk. Det nye dekket til Goodyear inneholder en unik variasjon av silika produsert av risskall. Dette er et biprodukt av risproduksjon som ofte kjøres til deponi. Goodyear har klart å produsere silika av høy kvalitet fra dette risskallet.

Til å produsere cordtråder, har Goodyear kommet opp med følgende løsning: Polyester resirkuleres fra plastflasker og annet plastavfall ved å reversere polyesteren til sine basiskjemikalier og omdanne den til teknisk polyester som altså kan brukes til cordtrådene.

Powered by Labrador CMS