KJETTING: En glad gjeng som feiret kjettingdagen med åpent hus, pølser og vafler. Markedssjef Stine Lilleseth (f.v.) i Lilleseth Kjetting, Mari Mathisen, Marketing & Communication i VDL Truck & Trailer Industry AS, Anders Larsen, Løft/sikringsansvarlig i Lilleseth Kjetting og Frederik Karseth, salg Lilleseth Kjetting.

Har du husket kjetting idag?

LANGHUS: TTI og Lilleseth Kjetting arrangerte kjetting-treff hos TTI på Langhus i anledning av "kjettingens dag". Det er fra idag påbudt å medbringe kjetting i alle kjøretøy over 3500 kg.

Publisert Sist oppdatert

Fra 1. november og frem til første søndag etter 2. påskedag er det for alle kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kg, krav om å ha med kjetting. Dette gjelder alltid dersom du skal kjøre på veier med snø og is. For de tre nordligste fylkene gjelder kravene fra 15. oktober til 30. april.

Kjettingforskriften

Forskrifter for bruk av kjettinger
Statens vegvesen
Paragraf 136
– Antall kjettinger som skal medføres

  • I motorvogn med tillatt totalvekt over 3500kg. Skal det medbringes minst tre kjettinger, hvorav en er tilpasset motorvognens forhjul, og to er tilpasset drivhjul.
  • I vogntog bestående av motorvogn og tilhenger hvor begge kjøretøyene har totalvekt over 3500kg, skal det medbringes minst sju kjettinger, dersom motorvognen har tvillinghjul på drivakselen. En kjetting skal være tilpasset motorvognens forhjul, fire kjettinger skal være tilpasset motorvognens drivhjul og to skal være tilpasset tilhengerens hjul.
  • Dersom motorvognen har enkle hjul på drivakselen eller det benyttes dobbeltkjetting, er fem kjettinger tilstrekkelig, hvorav to er tilpasset motorvognens drivaksel.
KOMMENDE TRADISJON: TTI og Lilleseth har planer om å gjøre det til en tradisjon med kjettingdag.

Det er i den samme perioden krav om at kjøretøyet har godkjente vinterdekk med minst 5 mm mønsterdybde (se reglene nedenfor). Men det må altså også medbringes kjettinger, uavhengig av føreforholdene. Kjettingene må være tilpasset hjulene på kjøretøyet, og til enhver tid gi kontakt mellom kjetting og veibane. De skal være laget av metall/stål, være egnet for føreforholdene og tåle påkjenningen. 

Nå ut til brukeren

Lilleseth Kjetting har mye informasjon på sine nettsider om riktig kjettingbruk og hvordan man skal montere dem. For montering på lastebil finnes disse også på polsk. Det er viktig at kjettingene monteres riktig og har rett dimensjon i forhold til dekket, både for å sikre så godt grep som mulig, men også for å ta best mulig vare på kjettingene. Markedssjef Stine Lilleseth forteller at de gjerne reiser ut til flåtekunder for opplæring i kjettingbruk. 

TTI forhandler alle typer Lilleseth-kjettinger, til vare- last og anleggsmaskiner. Under kjettingdagen ble det arrangert en rekke demonstrasjoner og presentert mye informasjon om forskjellene på de ulike kjettingtypene. TTI har også mye løfteutstyr fra Lilleseth, samt en rekke andre produkter for norsk transportbransje.

Vinterdekk

Hvilken mønsterdybde kreves når?

Det er krav om å ha minst 5 millimeter mønsterdybde på dekk for kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kg 

Hva regnes som et vinterdekk?

Et vinterdekk er et dekk av typen «Mud and snow» eller «3 peak mountain snowflake». Et Mud and snow-dekk er av produsenten eller regummieringsvirksomheten merket med «M+S», alternativt «MS», «M&S», eller «M-S», mens et 3 peak mountain snowflake-dekk er merket med alpesymbolet i tillegg til bokstavene M+S. Vinterdekk kan være med eller uten pigger. 

Dersom det ikke produseres eller er vanskelig å skaffe vinterdekk i en bestemt dimensjon til kjøretøyet ditt, kan du søke om dispensasjon fra kravet til vinterdekk

Krav til vinterdekk

Følgende krav gjelder for vinterdekk for store kjøretøy:

  • Bil med tillatt totalvekt over 3500 kg skal benytte vinterdekk av typen «3 peak mountain snowflake» på drivaksler og fremre styreaksler. På øvrige aksler kan man benytte dekk av typen «Mud and snow» eller «3 peak mountain snowflake».
  • Tilhenger med tillatt totalvekt over 3500 kg skal benytte vinterdekk av typen Mud and snow» eller «3 peak mountain snowflake».
  • Piggdekk

    Piggdekk er kun tillatt i perioden hvor det er påbudt å benytte dekk med minst 5 mm mønsterdybde, om ikke føreforholdene gjør det nødvendig.

    Utstyres bil med tillatt totalvekt over 3500 kg med piggdekk, må det ha piggdekk på hjul som sitter på samme aksel. I tvillingmontering er det tilstrekkelig med piggdekk på ett av hjulene. På kjøretøyet skal det være tilnærmet like mange pigger i alle piggdekk.

    Utstyres tilhenger konstruert for fart over 50 km/t som har driftsbrems med piggdekk, skal det være piggdekk på alle hjul på samtlige aksler. I tvillingmontering er det tilstrekkelig med piggdekk på ett av hjulene. Dette gjelder uavhengig av tilhengerens tillatte totalvekt.

    Bruk utenfor påbudsperioden

    Dersom det er nødvendig for å sikre tilstrekkelig veigrep, må bilen ha vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende – også utenfor tidsperiodene nevnt ovenfor. Dersom du kan forvente snø- eller isdekke, skal kjetting medbringes uavhengig av tid på året.

    Sanksjoner

    Gebyret for å kjøre med for liten mønsterdybde eller uten riktig merkede vinterdekk i perioden der vinterdekk særskilt er påbudt, er:

    • 1 000 kroner per dekk for motorvogn med tillatt totalvekt til og med 7500 kg.
    • 2 000 kroner per dekk for motorvogn med tillatt totalvekt over 7500 kg.

    For manglende kjetting er gebyret:

    • 750 kroner for motorvogn med tillatt totalvekt til og med 7500 kg.
    • 1200 kroner for motorvogn med tillatt totalvekt over 7500 kg.
    • 1500 kroner for motorvogn med tillatt totalvekt over 7500 kg som trekker en tilhenger med tillatt totalvekt over 3500 kg.

    Det gis ett gebyr per manglende kjetting.

Powered by Labrador CMS