Cathrine Wilhelmsen gikk fra å jobbe på bensinstasjon til å bli lastebilsjåfør og operatør på storspyle- og kombibil.

– Jeg trives best på steder der noen sier «her kommer du aldri fram»!

Cathrine Wilhelmsen (35) er sjåfør og operatør på storspyle- og kombibil.

– Her er det veldig godt arbeidsmiljø. Man blir tatt imot og inkludert av en gjeng imøtekommende og fine kollegaer. Det var litt skummelt å gi slipp på det kjente for å gå til noe nytt og ukjent. Men det har vært så utrolig verdt det, sier Cathrine Wilhelmsen (35) om jobben hun begynte i høsten 2022.

Hun er fast ansatt som operatør på storspyle- og kombibil hos Norva24 Sørmiljø i Kristiansand. Den jobben kom hun til etter å ha jobbet i 14 år som butikksjef på bensinstasjon.

Lastebil og storspyler

Fascinasjonen for store kjøretøyer og ønsket om å kjøre lastebil har alltid ligget der. I 2020 tok hun førerkort for lastebil. I fjor høst ble hun fast ansatt som operatør på storspylebil, og kunne knapt hatt det bedre på jobb.

Cathrine Wilhelmsen i ferd med å forsere en passasje med Scania-en. Ved siden av står kollega Christina Boye.

– Veldig varierte dager, det er moro. Alt fra vedlikehold på bil til spyling av tette rør, tømming av tanker og tømming og rengjøring av kummer. Her får man brukt hodet, og blir utfordret i hverdagen. Både i kjøring og i jobben som skal gjøres. Det gir meg mye, sier hun.

– Eksempel?

– En ting er å kjøre lastebilen fra A til B. Men det er ofte når man kommer fram at det blir interessant. Vi skal fram overalt. Mange steder er det smalt og trangt. Stedene der noen sier at «der kommer du aldri fram» er gjerne de jeg trives best med. Det gir meg mye å løse utfordringer der man må bruke hodet, sier hun.

– Yrket og bransjen er mannsdominert. Hvilke reaksjoner møter du ute som kvinne i det mannsdominerte miljøet?

– Bare positive reaksjoner. For noen er det uvant at en jente kommer med den store bilen for å gjøre jobben. Men man må bare gjøre jobben så godt man kan. Det kan være noen fysisk tunge tak, men det har man hjelpemidler på bilen som stort sett løser. Bom og fjernkontroll forenkler mange av de tyngste operasjonene, sier hun.

Trening nyttig på jobb

Christina Boye (t.v.) og Cathrine Wilhelmsen i ferd med å gi en tett do nådestøtet.

Fritiden tilbringer hun for det meste sammen med samboer og deres to og et halvt år gamle sønn. Cathrine er glad i å holde seg i form, og løper mye. Treningen kommer godt med i jobben.

– Ja, det får man stor nytte av. Man er mer opplagt og har mer energi på jobb. Det er moro å holde seg i bevegelse. Man må jobbe riktig med de tyngste takene, og da blir de bare en hyggelig «styrketrening» i hverdagen.

At det ble storspyler på Cathrine var litt tilfeldig, men «vanlig» lastebilkjøring fra A til B er ikke noe for henne. Kombinasjonen stor bil, spesialisert påbygg og en variert jobb er viktig.

– Absolutt! Vanskelig manøvrering og annen avansert kjøring er bra. Samtidig skal vi gjøre en sikker jobb. Vi skal tenke HMS i alt vi gjør, og ha et godt overblikk. Man må stole på seg selv, sier hun.

Der får hun ubetinget støtte fra kollega Christina Boye (19). Hun trives aller best med å få utfordringer i hverdagen, og løse dem.

Moro å tenke løsninger

– Når man må tenke litt, og finne ut av ting. Da er det moro når metoden fungerer, sier Christina.

Hun er tilkallingsvikar i 100 prosent jobb i Norva24 Sørmiljø. Akkurat nå på våren 2023 jobber hun i oljeavdelingen, der det går mye i håndtering av farlig avfall. Oljeutskillere som skal tømmes, dieseltanker som skal rengjøres og innhenting av vannprøver, for å nevne noen eksempler.

Cathrine Wilhelmsen (t.v.) og Christina Boye trives svært godt med å ha en jobb som gir stadig nye utfordringer.

Etter sommerferien blir det en ganske annen hverdag: Da begynner hun som lærling i yrkessjåførfaget i Norva24 Sørmiljø. Det er en overgang hun gleder seg stort til.

– Ja! Jeg har alltid hatt lyst til å kjøre lastebil. Å kjøre slamsuger var ikke på ønskelista, helt til jeg skjønte hva den jobben egentlig innebærer. Det er en utrolig spennende jobb, og jeg gleder meg veldig til å begynne på læretida, sier hun.

Ung jente på septikbil

– Hvilke reaksjoner møter du ute på jobber?

– Mest på alderen. Får mange positive reaksjoner på det. Folk liker tydeligvis at jeg som ung jente har lyst til å jobbe i dette faget. Spesielt ute med septikbil, sier hun.

På fritiden går det mye i bil og motor for Christina, og da helst med kjøring.

– Jeg har alltid syntes det er tøft med bil og motor, og jeg har alltid hatt lyst til å kjøre lastebil. I Norva24 er det annerledes. Her er det ikke bare kjøring, men man skal også gjøre jobben der ute. Bilen er et verktøy på hjul, ikke «bare en lastebil». Jeg liker det tekniske ved det. Og jeg liker at man får være ute og bevege seg, i tillegg til å kjøre lastebil, sier Christina Boye.

De to jentene i Norva24 Sørmiljø gleder seg til hver eneste arbeidsdag. Til å løse utfordringer for sine kunder, og til å hele tiden få utvikle seg faglig.

Powered by Labrador CMS