Mange ville se på da Statnetts vogntog med ca. 440 tonn totalvekt passerte Skien sentrum i ellevetiden torsdag kveld.

Mange skuelystne da 72 meters vogntog kjørte i Skien sentrum

Den første av i alt tre transformatorer ble fraktet fra sjøkanten til Rød i Skien torsdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Torsdag klokken 21.30 startet en 72 meter lang, og 4,5 meter bred, transport av en 241 tonn tung trafo gjennom Skien sentrum.

Statnetts spesialbygde transportmodul for transport av trafostasjoner ble trukket av en trekkvogn og dyttet av en trekkvogn. I Kongens gate i sentrum, ble en tredje trekkvogn satt inn for å gi en ekstra dytt opp den bratteste bakken.

Transporten gikk fra Borgestad, der modulhengeren ble kjørt av Statnetts skip «Elektron 2», til Rød transformatorstasjon. En strekning på 16 km.

I forkant av veitransporten, ble kaianlegget på Borgestad bygget om slik at frakteskipet kunne legge til, det ble bygget ny bru over Hoppestadelva og er etablert ny veitrasé inn til stasjonen. I tillegg har det vært nødvendig med en del mindre tiltak i selve byområdet for å få transporten frem.

Statnetts langtransport på rundt 72 meter i Skien torsdag kveld.

Transformatoren ble fraktet med lekter på elvesystemer fra sørøst i Europa til Schiedam i Nederland. Der ble transformatoren lastet over på Elektron 2 for videre transport til Skien.

Gikk som planlagt - med mange skuelystne

Transporten fra sjøkanten til Rød, i Skien, var beregnet å ta ca. tre timer. Gode forberedelser gjorde at den ble gjennomført raskere.

- Vi brukte ca. to og en halv time. Det skjedde ikke noe uforutsett som forsinket oss. Alt gikk som planlagt, sier prosjektleder for veitransporten, Rune Flakk, i Statnett beredskap og transport.

Flakk og hans medarbeidere hadde mange tilskuere til spesialtransporten når de snirklet seg gjennom Skien sentrum i ellevetiden på kvelden med totalvekt på ca. 440 tonn og 72 meters lengde.

- Det møtte opp veldig mange som ville se og ta bilder, sier Flakk.

(Videoen i denne saken er filmet av Pål Norborg)

Den første av tre

Transformatorstasjonen skal påmonteres utstyr for tilkopling til hovednettet. Dette utstyret er tidligere fraktet til stasjonen med flere vogntog.

Totalt skal det tre nye transformatorer inn til Rød transformatorstasjon. Den andre trafoen kommer om et par uker, og den siste kommer våren 2022. Hver av transformatorene har en kapasitet til å kunne forsyne ca. 15.000 eneboliger på en vinterdag.

Statnetts modulhenger ble fraktet med skipet Elektron 2 til Nederland. Der ble en 241 tonn tung transformator lastet rett på plass i «vugga», slik at den kunne kjøres ferdig lastet rett av skipet ved ankomst Skien.

- Nye transformatorer og øvrige tiltak vi utfører på stasjonen vil bedre forsyningssikkerheten og leveringspåliteligheten i regionen. Tiltakene er nødvendige for sikre at vi er rustet til å håndtere forventet forbruksvekst i området, sier prosjektleder for bygging av ny transformatorstasjon, Jan Sigmund Eskedal i Statnett.

Arbeidene på Rød vil etter planen vare ut 2023.

Powered by Labrador CMS