Sikkerhetsboksen Safe RFID.
Sikkerhetsboksen Safe RFID.

Slik unngår du tyver i varebilen

Tapt arbeidstid, dyre reparasjoner og innkjøp av nytt kostbart verktøy. Innbrudd i varebiler er både ubehagelig og dyrt. Men med de rette sikkerhetstiltak kan risikoen for tyveri minimeres betraktelig.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse fra Byggenæringens Landsforening (BNL) viser at 90 prosent av de store bedriftene i byggenæringen har opplevd tyveri fra byggeplasser. Men det er ikke bare byggeplassene som er utsatt for tyveri, også varebiler er i faresonen for å få ubudne gjester på besøk.

Tiltrekkes av dyrt verktøy

Det avanserte og dyre verktøyet gjør varebilene til et opplagt mål for mange tyver, opplyser daglig leder Ole-Andreas Pettersen hos bilinredningsleverandør Sortimo, i en pressemelding:

- Mange varebiler kjører rundt med spesialverktøy til mange millioner kroner som kan være fristende å stjele. Det er derfor viktig at håndverkerne tar noen forholdsregler for å unngå tyveri av kostbart verktøy, og minske sannsynligheten for dyre og tidskrevende reparasjoner av varebilen etter innbrudd.

For å unngå tyver i varebilen, har Pettersen følgende råd:

- La aldri bilnøkkelen stå i når du forlater varebilen. Lukk alle dører og vinduer, selv om du bare skal en kort tur inn på bensinstasjonen. Sørg for god og sikker parkering, for eksempel i en avlåst parkeringsplass eller på en lys og synlig plass slik at folk kan reagere hvis de ser noe mistenkelig. Det kan også være en god idé å merke verktøyet med firmanavn eller telefonnummer, så verktøyet enklere kan føres tilbake til eieren.

Sikkerhetsboks

Pettersen påpeker at jo lengre tid tyven må bruke for å få tilgang til verktøyet i varebilen, desto lavere er sannsynligheten for tyveri. Tiltak som kan hindre og vanskeliggjøre inntrengning er derfor viktig.

- Å installere alarm med romføler er et godt sikkerhetstiltak. I tillegg kan håndverkeren installere forsterkede ruter og sikkerhetsgitter på dører som kan hindre inntrengning.

I tilfelle tyven likevel klarer å komme inn i varebilen, kan håndverkerne nå øke sikkerheten ved å installere innvendig sikring, som for eksempel låssystemer i skuffer og skap.

I pressemeldingen fremholder Sortimo sin egen sikkerhetsboks som en effektiv måte å sikre dyre gjenstander.

- Sikkerhetsboksen, også kalt Safe RFID, kan romme atskillige verdigjenstander og kan enkelt integreres i bilens reolsystemer. I tillegg gjør teknologien det enkelt å bruke sikkerhetsboksen. Boksen kan åpnes raskt og nøkkelen kan programmeres slik at håndverkeren kan åpne flere bokser samtidig, sier Pettersen.