Det er stille i lokalene til Cadillac Diner på Tretten om vinteren. Arild Austgarden (t.v.) og Trond Bjerkestuen gleder seg til varmere tider og mer folk.
Det er stille i lokalene til Cadillac Diner på Tretten om vinteren. Arild Austgarden (t.v.) og Trond Bjerkestuen gleder seg til varmere tider og mer folk.

Lastebil-idealister på Tretten

AT.no var på besøk hos Trond Bjerkestuen og Arild Austgarden vinteren 2013/2014 på Cadillac Diner. Lastebilimport, Trettentreffet og amerikansk kultur var stikkord for besøket (Artikkel i A&T nr. 1, 2014).

Publisert Sist oppdatert

Når snøen laver ned over Tretten i Gudbrandsdalen, er det stille. Veldig stille. Men inne i Cadillac Diner sitter det to karer som drømmer seg mot sommer.

I det som en gang var bensinstasjon, har Trond Bjerkestuen (55) drevet Cadillac Diner siden 2007. På baksiden av bygget selger Arild Austgarden (41) brukte amerikanske lastebiler og deler til disse.

I slutten av august er sesongens høydepunkt. Ifjor kom det 52 amerikanske lastebiler til Trettentreffet.

- Neste år må vi ta parkeringsplassen til Samvirkelaget også, sier Trond Bjerkestuen og gliser.

De to naboene har mange av kundene felles. Bjerkestuen ville helst hatt helårsåpent i Diner-en. Følelse av Midtvesten kommer allerede idet du svinger inn på plassen. Innenfor døra blir du ønsket velkommen av James Dean, Marilyn Monroe og selvfølgelig kongen selv, Elvis. Langs vinduene er det klassiske diner-sofaer i rødt skinn og bord i stållook. Innenst i lokalet troner hekken på en rød Cadillac som forsvinner inn i solnedgangen.

Arild Austgarden (t.v.) har kjøpt nytt lokale som skal huse både lastebiler og Cromeshopen. På baksiden av bygget driver Trond Bjerkestuen (t.h.) Cadillac Diner, men på denne årstiden er aktiviteten lav.
Arild Austgarden (t.v.) har kjøpt nytt lokale som skal huse både lastebiler og Cromeshopen. På baksiden av bygget driver Trond Bjerkestuen (t.h.) Cadillac Diner, men på denne årstiden er aktiviteten lav.

- Jeg skulle gjerne hatt helårsdrift, men det går ikke. Overskuddet forsvinner når en må ha ansatte på jobb hver dag, sier Bjerkestuen. Trafikken er for liten i vintermånedene.

Importerer lastebiler

Arild Austgarden driver Tretten Autohandel i samme bygget. I 2002 var han i USA for første gang og ble hodestups betatt av amerikansk stål og krum. Etter det har det vært 16-17 turer til USA, og hittil har han importert 17 lastebiler til Norge. Tretten autohandel ble startet i 2006.

De fleste bilene han har importert, har vært som historisk verneverdige kjøretøy. Dette forenkler importprosessen. Enkelte ting må modifiseres på de amerikanske bilene for at de skal kunne brukes i Norge. Det må på ekstra lufttanker, og håndbrekket må utstyres med EU-sikring.

I romjula 2010 kom den største forsendelen fra USA så langt. Fem lastebiler sto på brygga i Amsterdam etter en båttur over atlanteren. Arild trommet sammen ni kompiser, kjøpte en  minibuss og reiste for å kjøre dem hjem. Nyttårsaften for tre år siden var kolonnen tilbake i Gudbrandsdalen.

Spesielle biler

Miljøet for amerikanske lastebiler i Norge er ikke så stort. Det er bare en håndfull biler som brukes i arbeid. De fleste eies av privatpersoner som har det som hobby. I tillegg er det noen biler som brukes i markedsføring for forskjellige bedrifter.

- Mange av dem som har amerikanske biler, er lastebilfolk. Aldersmessig spenner de fra 25 til pensjonister, sier Arild Austgarden.

I Cromeshop-en er det både pyntedeler og slitedeler på lager. Mange av delene går om hverandre og lageret er rikholdig. Hvis noe må bestilles, kan de stå i garasjeporten på Tretten iløpet av ei snau uke. Litt avhengig av timing kommer det meste i løpet av et par-tre uker. I de travleste periodene er Arilds kone Rita Helen og barna deres på 13 og 16 med og hjelper til.

- Vi prøver å fikse det meste for kundene våre, sier Arild.

Han er nå iferd med å utvide og har kjøpt et nedlagt industribygg litt ovenfor sentrum. På sikt skal det huse både lastebiler og Chromeshopen.

Stille periode

Inne i Cadillac Diner er det stille nå. I sommer var det 20.000 mennenesker innom. Storselgeren på menyen er en 250 grams bacon/cheeseburger. Drikke er selvfølgelig Budweiser eller Cola. På glassflaske naturligvis.

- Kebab og plastflasker er bannlyst, flirer Trond.

Nå er semitralla som Trond selv brukte i mange år nedsnødd. Til sommeren blir det uteservering der igjen.

Dineren på Tretten har fått mye omtale. Det har vært innslag på alle norske TV-kanaler. I sommer kom en amerikaner inn døra. Han hadde sittet i stua hjemme i Pennsylvania og sett reportasje fra Tretten på amerikansk TV. Ei stund senere kom han med fire kompiser med koner og sto i døra på Tretten. Dette spisestedet måtte de få med seg.

Av andre mer kuriøse gjester, er det de to kompisene fra Nederland. De kom i hver sin trekkvogn, og den ene med semi. De tok veien fra Amsterdam til Tretten for å være med på treff.

- Dette er jo ikke gullgruve. Det er mest idealisme og moro, sier Trond Bjerkestuen.

Etter påske begynner det forhåpentlig å våkne til liv igjen i den gamle bensinstasjonen på Tretten. Inntil da vil Arild være å treffe på den vanlige jobben sin som heismontør, mens Trond brøyter snø og kjører turister opp og ned i Hafjell.