16 TONN: Tom Lillestrøm (t.v.), Bulder Maskin og maskinfører Tommy Heia ved den nye Atlas-maskinen 1450W (16 tonn).
16 TONN: Tom Lillestrøm (t.v.), Bulder Maskin og maskinfører Tommy Heia ved den nye Atlas-maskinen 1450W (16 tonn).

Holder seg til Atlas

BUSKERUD (AT.no): Tidligere var hjulgraver synonymt med Atlas. Nå lager imidlertid «alle» hjulgravere, og konkurransen er deretter. Entreprenør Kjell Roine Heia i Flesberg (Numedal) har imidlertid ikke latt seg «friste». Han holder seg til Atlas på hjul.

Publisert Sist oppdatert

Flesberg-entreprenøren er flasket opp med Atlas hjulgravere. Faren hans kjørte Atlas på 1980/-90-tallet, og sønnen har fortsatt i samme hjulspor

To maskiner

Heia driver firma med to ansatte og har i dag to Atlas-hjulgravere, én 2006-modell 1305 (14 tonn) og én ny 140W (16 tonn) som Atlas-forhandler Bulder Maskin leverte i 2016.

Den går i drift på et nytt boligfelt på Bjerkås i Asker. 16-tonneren med skjær, støttebein og Engcon ec219 tiltrotator, hengerfeste – og fører Tommy Heia bak spakene – er innleid av hovedentreprenør Skalstad Graving (Flesberg). Maskinen brukes til graving av kabelgrøfter, nedsetting av kummer og oppussing rundt husveggene på feltet.

Stabile maskiner

Innbytte-maskinen i den siste Atlas-handelen var hjulgraveren Atlas TW160 (18 tonn) 2007-modell med 11.800 timer på telleren. Kjell Roine Heia var aldri i tvil om at det skulle bli en «rød» igjen, den fjerde siden han startet for seg selv.

- Vi er vant med Atlas og er svært fornøyde med maskinegenskapene. Det er lite tull, de er stabile og har lang rekkevidde. Atlas-hjulgraverne er allsidige og egner seg godt som servicemaskiner, nettopp til slike jobber vi utfører, sier Heia som har kjøpt «hig speed»-versjonen av 140W-maskinen med topphastighet på 37 km/t.

Maskinen med rommelig førerhytte og god sikt gjennom store glassflater, er levert med delt bom og stikke på 2,5 meter. Med HK-feste og tiltrotator blir gravedybden litt i overkant av seks meter. Hjulgraveren er også utstyrt med styreruller på gravespaken slik at føreren slipper å bruke rattet ved sving. To Engcon-skuffer (grav/puss) på 650 liter inngår også i handelen.

Borer og sprenger

Heia-firmaet har også en Sandvik Ranger 500 borerigg.

Den er Kjell Roine Heia «bas» over. Han er skytebas og er for øyeblikket i gang med utsprengning av hyttetomter på Vegglifjell.

Og når kulda blir strengere og snøen laver ned over Numedal, spenner Heia-firmaet ploger og sandstrøere på lastebilene sine for å holde veiene trafikksikre opp gjennom dalføret.