Tine bestiller den elektriske trekkvogna Nikola One

Tine SA har som første bedrift i Norge bestilt hybridtrekkvognen Nikola One fra USA – oppkalt etter Nikola Tesla – for å teste ut den kraftige trekkvognen på langtransporter i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Bilen har 2000 hestekrefter, veier 9,5 tonn - og har og har en rekkevidde på nesten 200 mil.

Se en animasjonsfilm som viser Nikola One på veien her.

Seks el-motorer

Trekkvognen er drevet av seks el-motorer, en på hvert hjul. Batteriene lades av en generator som er drevet av biogass.

Forbruket av biogass til lading er ca. tredjeparten av forbruket på tilsvarende bil drevet av dieselmotor, skriver Tine i en pressemelding.

Leveringstiden på trekkvogna Tine skal ha, er to-tre år og vil avhenge av servicepartnere, registrering til Norge - og en avklaring av hvor disse trekkvognene kan få lov til å kjøre. Bilen - med tilhenger, vil være på 25 meter når den kjører meieriprodukter.

Trekker 60 tonn

I dag er det ellers bare tillatt med biler med maksimal totalvekt 50 tonn, men Tine vil søke myndighetene om tillatelse til å kjøre biler på maks. 60 tonn.

Det er da snakk om langtransporter, for eksempel mellom Trondheim og Oslo. Selve trekkvogna vil koste fra 3 til 3,5 millioner kroner.

Les mer om Nikola One her.

Kutter utslipp med 75 prosent

Frem mot 2020 investerer Tine også 500 millioner kroner i nye Euro 6-motorer på 650 transportbiler.

Dette, sammen med satsing på biodrivstoff, skal etter planen føre til at Tine kutter skadelige transportutslipp med 75 prosent de kommende årene.