STOR: Med over 20 meters rekkevidde er Stangeland Maskins nye Hitachi Zaxis 470 longrange-maskin stor. Bare stikka er over åtte meter lang.
STOR: Med over 20 meters rekkevidde er Stangeland Maskins nye Hitachi Zaxis 470 longrange-maskin stor. Bare stikka er over åtte meter lang.

Stangelands lengste gravemaskin

AT.no var på besøk hos Stangeland Maskin AS i Stavanger i vår. Les om selskapets langtrekkende gravemaskin Hitachi Zaxis 470 LCH.

Publisert Sist oppdatert

Longrange-maskinen fra Hitachi er en Zaxis 470 LCH (ca. 53 tonn). Den har en total rekkevidde på over 20 meter fra senter maskin. Og helt ute på tuppen løfter den 2,2 tonn.

Gaute Håland er mannen som har fått ansvaret for den nye maskinen. Det var med en form for skrekkblandet fryd han sa ja til å begynne å kjøre longrange-maskin.Han satte én betingelse: Han skulle prøve først, og hvis det var en «vinglemaskin», ville han tilbake til den gamle Komatsu 350-en han hadde før.

- Så langt har jeg blitt positivt overrasket. Selv om den er stor og lang, står den stødig og fint, sier Gaute Håland.

Flere muligheter

For Stangeland Maskin åpner det seg flere markeder med en slik maskin. Fra før har de en Cat 330 med blant annet riveutstyr. Den nye maskinen er den første som er så stor, og som er en ren gravemaskin.

- Nå kan vi gjøre mudringsjobber både i båthavner og ved moloer uten at vi trenger en lekter maskinen må stå på. I tillegg vil vi ha stor nytte av den både når det skal åpnes skråninger, og på mange fyllinger når det skal legges tilbake jord, sier Kjell Arild Egeland som er avdelingsleder for maskin og bil hos Stangeland Maskin.

Rett i sjøen

Da maskinen ble levert gikk den rett i sjøen. Nesten bokstavelig talt. Første jobb for den ble å legge ut fyllmassene fra Ryfast-tunnelen i Jåtto-vågen. Der det var ti meter dype betongdokker for bygging av oljeplattformer skal det nå bygges boliger og småbåthavn. Når det skal fylles ut, er det godt å ha en gravemaskin som når 12,5 meter ned.

Ingen like

- Det er litt moro å ha en maskin ingen har maken til. I tillegg er det utfordrende å bli i enda større grad med på å planlegge jobben man skal gjøre, sier Håland.

For at maskinen skal stå så stødig som mulig, er det 90 cm brede belteplater på den. Bredden på hele understellet er 3,79 meter. Dermed blir hele maskinen svært stabil på tross av det store overhenget.

Den er også utstyrt med større motvekter enn standard. Denne Hitachi Zaxis 470-maskinen er en standardmaskin som ikke har vært innom for ombygging i Norge. Den kom fiks ferdig fra fabrikk.

Hva slags skuffe som skal brukes på den, har Stangeland Maskin foreløpig ikke bestemt seg for. Nå er de i en testperiode og bruker en godt slitt 1300-liters skuffe.

På maskinen sitter det også Leica GPS. Den er en nødvendighet på jobber i sjøen. Og Gaute Håland vet hva det er å jobbe i sjøen. Hele plastringsjobben i havna på Risavika er det han som har gjort.