Illustrasjonsfoto Trygg Trailer,
Illustrasjonsfoto Trygg Trailer,

Tar kontroll over kjøretøyene

Forrige vinter var 106 bedrifter med i prosjektet Trygg Trailer og sjekket dekk og kjettinger på kjøretøy som kom til dem. Prosjektet fortsetter for fullt også denne vinteren.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom prosjektet Trygg Trailer gir Statens vegvesen bedrifter en enkel innføring i dekk- og kjettingregler og viser hvordan de kan sjekke at dette er i orden på kjøretøyene som kommer til bedriften. Nå er Statens vegvesen i gang med andre sesong av prosjektet. 

Nektet å laste

«Vi nektet å laste bilen med våre varer. Så de måtte sende erstatningsbil og har aldri siden kommet med dårlige dekk».

Slik svarte en av Trygg Trailer-bedriftene da de ble spurt om hvordan de håndterte kjøretøy med feil som kom til bedriften. Prosjektleder Vibeke Grimstad i Statens vegvesen er fornøyd med den første sesongen.

- Det er ikke tvil om at Trygg Trailer er et prosjekt som fungerer, sier hun.

- Flere bedrifter rapporterer at kjøretøyene som kommer til dem nå er i bedre stand enn tidligere. Dette betyr at det er færre dårlig rusta kjøretøy der ute, og en tryggere vei for deg og meg.

Ønsker flere med

Prosjektet er frivilling, og forrige vinter var 106 bedrifter fra hele landet med. Bedriftene må selv lage retningslinjer for hvordan de håndterer kjøretøy som ikke har tingene i orden.

Blant annet har flere av dem nektet å laste kjøretøyene og lagt inn krav om at kjøretøy skal være i orden i sine kontrakter.

- Det er flott at bedriftene ønsker å ta samfunnsansvar og bidra til trafikksikkerheten, sier Grimstad.

- Vi ser at bedrifter legger inn i sine rutiner og kontrakter at alt skal være i orden på dekkfronten. Dette sender klare signaler om at bedriftene, som oss, ønsker en seriøs og trygg transportbransje. Vi er nå i gang med nye bedriftsbesøk og oppmuntrer bedrifter som vil være med til å ta kontakt med oss.

Denne sesongen vil bedriftene som ønsker det også få tilbud om opplæring i enkel sjekk av lastsikringsutstyr.

Fakta om Trygg Trailer

  • Startet opp på privat initiativ (bedriften Nova Sea) i nord. I 2014 ble Trygg Trailer som landsdekkende samarbeidsprosjekt forankret i Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei.
  • Statens vegvesen gir bedriftene informasjon og en enkel opplæring i hvordan de kan sjekke mønsterdybde, vinterdekkmerking og kjettinger. Vegvesenet har også utarbeidet informasjonsmateriell til sjåfører og transportører på flere språk som bedriften distribuerer.
  • Fra vinteren 2015/16 tilbys bedriftene også enkel opplæring i sjekk av lastsikringsutstyr.
  • Bedriftene som er med må sørge for å kunne følge opp initiativet og lage egne rutiner og retningslinjer for oppfølging av feil og mangler de oppdager.
  • Vinteren 2014/15 var 106 bedrifter med i prosjektet.
  • Mer på vegvesen.no/tryggtrailer