VW byr 56 milliarder for Scania

Volkswagen ønsker å kjøpe alle aksjene de ikke eier fra før i Scania AB for sikre full kontroll over selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Volkswagen bestemte seg 21. februar for å tilby 200 svenske kroner per aksje for de 298.910.903 aksjene de ikke eier fra før i selskapet. Dette tilsvarer et beløp på ca. 56 milliarder norske kroner.

- Med sine førsteklasses produkter, sin sterke markedsposisjon og tekniske ekspertise, er Scania et kjerneelement i yrkesbil-gruppen vi vil samle under Volkswagen Group. Vårt tilbud er laget for å skape en solid og tydelig eierstruktur for Scania, sier Volkswagens konsernsjef Martin Winterkorn

VW vil ha kontrollen 

Volkswagen har vært inne på eiersiden i Scania siden 2000, og i dag kontrollerer selskapet direkte og indirekte 89,2% av stemmene og 62,6% av kapitalen i Scania. Volkswagen ønsker å skape et tettere samarbeid mellom Scania, VW-eide MAN og Volkswagen. Dette var juridisk vanskelig å gjennomføre med de mange minoritetseierne i Scania. Derfor vil det tyske konsernet nå kjøpe alle aksjene.

- Planen om å integrere Scania inn i Volkswagen Group følger en industriell logikk. Det vil gi bedre kapasitet, fleksibilitet og effektivitet for kjøretøygruppene hos Scania, MAN og Volkswagens nyttekjøretøy, sier styremedlem i Volkswagen med ansvar for nyttekjøretøy, Leif Östling.

- Scania skal ha sin egen identitet 

Det skal ikke være noen planer om strukturelle forandringer i Scania AB, når det gjelder ansatte og produksjonssteder, som følge av oppkjøpet.

- Volkswagen har en lang og suksessrik tradisjon for å la merker som integreres i VW Group ha sin egen identitet, tradisjon og unike styrker. Det vi har gjort med Audi og Porsche vil vi også gjøre med Scania. Dette betyr at Sverige med sine Scania-ansatte og -produksjonssteder vil spille en sentral og strategisk rolle i vår gruppe av nyttekjøretøy, sier styreleder Winterkorn.

Tar Scania av børs

Volkswagen opplyser at selskapet bare vil gjennomføre kjøpet dersom det oppnår eierskap til minst 90% av aksjene i Scania. Deretter vil de få Scania avnotert fra Stockholms-børsen.

Tilbudet fra VW varer fra 17. mars til 25. april, og representerer en premie på 57% for Scania A-aksjer og 53,3% for B-aksjer.