Malvin Nilsen, gründer og styreleder i gruve- og entreprenørforetaket Leonard Nilsen & Sønner (LNS) i Risøyhamn på Andøya i Nordland.
Malvin Nilsen, gründer og styreleder i gruve- og entreprenørforetaket Leonard Nilsen & Sønner (LNS) i Risøyhamn på Andøya i Nordland.

Malvin Nilsen fikk Nordprofil-prisen

Styrelederen i Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) fikk den gjeve nordnorske prisen for å ha «satt Nord-Norge på kartet og ha formidlet nordnorsk kultur og væremåte ut til et større publikum».

Publisert Sist oppdatert

Prisen deles ut en gang i året av et samarbeidsforum av Nord-Norske lag, klubber og foreninger med navnet Nordprofil. Lørdag 25. oktober ble prisen for 2014 tildelt Malvin Nilsen.

Dette var 25. gang prisen ble delt ut. Tidligere er prisen tildelt blant andre Vegard Ulvang, Kari Bremnes, Halvdan Sivertsen, Nils Gaup, Arthur Arntzen og Mads Gilbert.

Les juryens begrunnelse for at Malvin Nilsen ble tildelt prisen her:

Nordprofil-prisen 2014 er tildelt Malvin Nilsen fra Vesterålen, gründer og styreleder i gruve- og entreprenørforetaket Leonard Nilsen & Sønner (LNS) i Risøyhamn på Andøya i Nordland.

Sammen med sin far, Leonhard Nilsen, startet de et industrieventyr med fire tomme hender, en lastebil og en bulldozer i 1961 i den lille bygda Strandland på Andøya.

Siden den gang har LNS vokst fram til å bli et konsern bestående av bl.a. 16 selskaper, 1200 ansatte og en årsomsetning på 2 milliarder kroner.  LNS har utviklet seg fra å være et rent entreprenørselskap til også å bli Norges største selskap innen gruvedrift i Norge. Ikke bare driver LNS to gruver i Norge i dag, men står også som eier av Rana Gruber A/S. Utover det eier LNS også Skaland Graphite A/S, som i sin tid var Europas eneste grafittverk. LNS andre store viktige forretningsområde er tunnel- og anleggsvirksomhet. Sammen har disse to skapt grunnlag for synergier og prosjekter over hele Nord-Norge og Svalbard primært.

Til historien hører ikke bare den norske virksomheten, men også internasjonale prosjekter på Island, Chile og Hong Kong(!). Og på Grønland; utvinning av rubiner.

Historien vitner også om et selskap som ikke akkurat har ligget, eller ligger, på latsiden!

Da er det godt at 3. generasjon Nilsen, nemlig sønnen Frode, også har gått inn i virksomheten. Han leder nå LNS og kan føre denne stolte arv etter sin far og bestefar videre inn i fremtiden. En virksomhet som har til målsetting å bli verdens beste på å drive gruver og anlegg i polare og arktiske strøk. Det står det respekt av!

Nordprofil-prisen er en hyllest til personer eller organisasjoner, som setter Nord-Norge på kartet og bringer nordnorsk kultur og væremåte ut til et større publikum. 

Årets Nordprofil, Malvin Nilsen, hylles derfor av juryen med glede og respekt, som gründer og bedriftsleder for sin livslange innsats for å ha bygget opp denne nordnorske hjørnesteins- og familiebedriften. Basert på flid, hardt arbeid, kompetanse, engasjement og pågåenhet!  Både nasjonalt og internasjonalt over flere kontinenter, samt et distriktskontor i Oslo.

I 2009 ble han kåret til «Entrepreneur Of The Year» og tildelt prisen av nåværende statsminister Erna Solberg. Malvin Nilsen er også tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Han er hedret av Maskinentreprenørenes Forbund, som han også ledet i 18 år. Han har mottatt hederstegnet fra Kommunenes Sentralforbund etter tre tiår i kommunepolitikken.

Videre er han også hedret med Den Nordiske Æresbevisningen. Sist, men ikke minst, jordnære Malvin er også Risøyhavns eneste æresborger!          

Og, fra i kveld, om ikke den eneste(!), mottar Malvin Nilsen så i hvert fall noe av det gjeveste en nordlending kan få; Nordprofil-prisen!