ePTO: Volvo FM Euro 6 med Hiabs mest energieffektive kran, X-Hipro 192 og vekselpåbygget Multilift XR18SL - ProfutureTM.
ePTO: Volvo FM Euro 6 med Hiabs mest energieffektive kran, X-Hipro 192 og vekselpåbygget Multilift XR18SL - ProfutureTM.

Hiab lanserer hybridkran

På Elmia Lastbil 2014 i Jönköping (20. til 23. august) lanserer kranprodusenten ePTO som har et eldrevet hydraulikksystem i tillegg til det vanlige dieselmotordrevne systemet.

Publisert Sist oppdatert

Systemet er montert på en Volvo FM Euro 6 med Hiabs mest energieffektive kran, X-Hipro 192 og vekselpåbygget Multilift XR18SL - ProfutureTM. Det gjør at kranføreren kan arbeide med forbrenningsmotoren avslått. Det vil stille og uten avgasser.

Med ePTO drives kranen elektrisk av et «plugin»-system som gjør det mulig å arbeide innerdørs med kranen. Energiforbruket skal være 60-70 prosent lavere på dette systemet enn ved konvensjonell dieseldrift, ifølge Hiab. Når kranen ikke er i bruk slås den elektriske hydraulikkpumpen av for å spare energi.

Hiab lover at Multilift XR18SL - Pro Future TM hybridsystemet er 30 prosent mer energieffektiv og tre ganger så rask som «konvensjonelle vekselpåbygg». Dette skal komme av at påbygget veier mindre enn tidligere utgaver og utnytte oljen mer effektivt.

- Jeg tror virkelig på dette konseptet. Det minimerer utslippene og kan erstatte konvensjonelle system i kjøretøy utstyrt med hydraulikk, sier Hans Winscher, Hiabs salgssjef for Sverige og Norge.

Produsenten har også ha en ny Multilift XR21SL på Elmia som de mener er «markedets letteste og sterkeste lavbygde vekselpåbygg med 21 tonns kapasitet». Lavere vekt på påbygget gir høyere maksimal nyttelastvekt. Også denne er tilgjengelig med Pro Future TM slik at lasting og lossing kan skje raskere, stillere og mer energieffektivt.