Full fart i Tokagjelet

Fra mandag 13. oktober jobbes det døgnet rundt for at sikringen i Tokagjelet på fylkesvei 7 mellom Norheimsund og Kvamskogen skal bli ferdig før nyttår.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

 - Slik det ser ut i dag har vi god kontroll på fremdriften, sier byggeleder i Statens vegvesen, Knut Tøn.

Han opplyser at mannskaper holder på å lage en støttemur for fylkesveien. Etterpå skal selve tunnelportalen til Snauhaugtunnelen støpes. For å nå målet blir det både dag- og nattskift fremover.

Et år siden raset

15. september 2013 raste deler av fjellsiden ned i Tokagjelet. Sikringsarbeidet etterpå har vært omfattende. Den stupbratte fjellsiden er krevende å arbeide i, og mye av jobben har vært utført av mannskaper som henger i tau.

- Når vi ikke kommer til med maskiner, men må bruke håndkraft går det mye tid. Det var ikke aktuelt å sende inn mannskaper for å arbeide med den nye portalen før området var sikret. Først ut på våren ble de fjellklatrende arbeiderne ferdige med å sikre fjellsiden, sier Tøn.

Og før de kunne bygge ny tunnelportal, måtte entreprenøren utvide og sikre selve tunnelåpningen.

Større skader enn først antatt

- Mange lurer nok på hvorfor det har tatt så lang tid å bygge opp igjen veien og sikre området, sier Tøn.

Han forklarer at de oppdaget betydelig mer skade enn de kunne se i starten:

- Etter hvert som de nedraste massene ble fjernet fikk vi et tydeligere bilde på hva som ventet av arbeid med å sikre området. Blant annet kunne vi ikke se hvor skadet muren på utsida var før alt var avdekket. Den var
mye mer knust enn først antatt. Vi så også at det som var igjen av muren måtte forankres bedre. Nå har vi laget en egen bærebjelke for å fundamentere muren. Totalt blir muren nå 8,5 meter høy, mye høyere enn forventet.

Fortsatt lysregulering

Tøn ber om tålmodighet fra trafikantene noen måneder til.

- Som trafikantene er veldig klar over, har vi lenge hatt lysregulering med inntil 20 minutter stengetid. Det fortsetter vi med. Hvis vi må stenge lengre enn 20 minutter, blir det varslet, opplyser han.

Powered by Labrador CMS