- Dette samarbeidet bli spesielt spennende, sier administrerende direktør i Nasta, Tom Johansen.
- Dette samarbeidet bli spesielt spennende, sier administrerende direktør i Nasta, Tom Johansen.

Skal lage elektriske maskiner i Europa

Hitachi har etablert et selskap i Tyskland som skal produsere elektriske anleggsmaskiner.

Publisert

Hitachi Construction Machinery har sammen med KTEG Kiesel Technologie Entwicklung GmbH etablert et selskap med navn EAC European Application Center GmbH. Selskapet vil være lokalisert nær Frankfurt i Tyskland.

– For Nasta og det norske markedet vil dermed dette samarbeidet bli spesielt spennende, kommenterer administrerende direktør i Hitachi-importøren Nasta, Tom Johansen i en pressemelding.

Hitachi har allerede levert over 100 små og mellomstore utslippsfrie gravemaskiner i Japan. I tillegg har Hitachi produsert en rekke gigantmaskiner til gruvedrift over hele verden. Disse er direktekoblet til strøm, eller går på pantografløsning.

Det europeiske markedet har et av verdens strengeste regelverk for å begrense global oppvarming og karbonutslipp, noe som gjør behovet for elektriske løsninger spesielt sterkt i både bil- og anleggsbransjen i Europa.

Gjennom European Application Centre vil Hitachi nå tilføre sin teknologi og kunnskap til det europeiske markedet, der norske entreprenører kanskje ligger i tet i sin søken etter utslippsfrie maskiner. Og Nasta er allerede på ballen.

– Nasta har lagt ned et betydelig arbeid i utviklingen av utslippsfrie anleggsmaskiner. På Vei- og Anleggsmessen i år lanserte Nasta en serie med ZERON batteri-elektriske gravemaskiner i størrelsen 2, 4, 9 og 16 tonn. De som har lagt inn forhåndsbestillinger skal etter planen kunne få sine maskiner levert i 2019, sier Tom Johansen.

– Nasta har også vært innovativ med tanke på utviklingen av større utslippsfrie gravemaskiner for kildesortering og byggeplasser. Med etableringen av EAC European Application Center vil Nasta nå få tilgang til ytterligere kunnskap og erfaringer. Det å få Hitachi som en dedikert samarbeidspartner, også for elektriske maskiner, vil være en stor fordel i vår streben etter mest mulig miljøvennlige maskiner til norske bygge- og anleggsplasser, avslutter Tom Johansen.