Robot i sving med å prefabrikkere armeringskurver.
Robot i sving med å prefabrikkere armeringskurver.

Prefabrikkerer armering med roboter

Rebartek AS i Søgne (Vest-Agder) startet i november 2018 robotisert produksjon av armeringskurver til byggebransjen.

Publisert

Lokalbedriften er - etter det de vet - den første i verden som prefabrikkerer armering med roboter.

- Dette markerer våre første små steg ut på markedet og det gjenstår mye videre utvikling, men vi er positive og satser stort. De fleste jeg snakker med i byggebransjen, er fascinerte av robotene og synes det er tøft av oss å satse såpass stort. Men noen tviler på at det går an å automatisere hele prosessen. På den andre siden, er det enkelte som er bekymret for at Rebartek skal lykkes, sier adm. direktør Maximilian Trommer i Rebartek.

Rebartek AS ble grunnlagt i mars 2018, og selskapet satser på å bli en internasjonal leverandør innen robotisert prefabrikasjon av armeringskurver som brukes i betongelementer.

Selv om store entreprenørbedrifter er i utviklingsfasen av liknende teknologi, hevder Trommer at Rebartek er de eneste i verden som tilbyr en slik fabrikkering.

- I det stille

Adm. direktør Maximillian Trommer i Rebartek AS satser nytt innen armeringstilpassing.
Adm. direktør Maximillian Trommer i Rebartek AS satser nytt innen armeringstilpassing.

Bedriften har lokaler hos Elementsør på Lohnelier i Søgne og har i startfasen to roboter i drift. Disse er programmert til å utføre «fletting» og sveising av armeringsjern.

Rebartek satser på å utvikle maskinlæring (kunstig intelligens) i sitt system.

- Mye av utviklingen har foregått i det stille på grunn av konkurranse fra større bedrifter, sier Trommer.

- Ufattelig tung jobb

Daglig leder for Elementsør på Lohnelier, Christian Berthelsen, mener robotisering tvinger seg frem i bransjen:

- Dette er helt uunngåelig og helt nødvendig. Det å binde jern og slipe betong er en ufattelig tung jobb. Det er tunge prosesser som det er veldig vanskelig å rekruttere folk til. Samtidig er kravene til presisjon og effektivitet vanskelige å møte. Vi blir færre mennesker i dette landet som er i arbeidsdyktig alder. Den eneste måten vi kan overleve på er å robotisere til en viss grad, sier han.