Stangeland sparer flere hundretusen kroner per år på å fokusere på mindre tomgangskjøring.
Stangeland sparer flere hundretusen kroner per år på å fokusere på mindre tomgangskjøring.

Reduserer utslipp og sparer penger

Stangeland Maskin reduserer CO2 utslipp med minst 240.000 tonn.

Publisert

- Produksjonen har økt, samtidig reduserer Stangeland Maskin CO2-utslippet med minst 240.000 tonn i 2019, skriver selskapet i en nyhetsmelding.

En tydelig målsetning, riktige verktøy og god dialog med førere skal være nøkkelen til reduksjonen.

- Engasjerte mennesker er suksessfaktoren, sier Tommy Stangeland, daglig leder i Stangeland Maskin.

Stor nedgang

I februar 2019 ble førere involvert i prosjektet for å synliggjøre hvordan hver enkelt kan bidra til redusert tomgangskjøring.

Ved årsskifte 2019 hadde selskapets gravemaskiner over 30 prosent tomgangskjøring, i mai er dette nede i 19 prosent.

Førerne er engasjerte, og vi har en felles forståelse for hvor vi skal, sier Tommy Stangeland, daglig leder i Stangeland Maskin.
Førerne er engasjerte, og vi har en felles forståelse for hvor vi skal, sier Tommy Stangeland, daglig leder i Stangeland Maskin.

Innen kategorien «lastebil» starter selskapet i januar på 22 prosent tomgang, mens tallene viser en trinnvis nedgang til ca 16 prosent i april.

- Det er en fantastisk utvikling, og vi er på et nivå hvor vi filer på detaljene. Førerne er engasjerte, og vi har en felles forståelse for hvor vi skal, sier Tommy.

Sparer nær en million kroner per år

Stangeland har vært ISO 14001-sertifisert siden september 2018, og ser nå gevinstene av en handlingsplan for mindre utslipp. Med en maskinpark dominert av Steg IV- og Euro VI-motorer, ser man betydelige miljømessige- og økonomiske gevinster ved å fokusere på føreratferd og tomgangskjøring.

Målingene viser en årlig reduksjon på 20.000 maskintimer som igjen reduserer dieselforbruket med 90.000 liter tilsvarende 900.000 kr.

- Fortsatt en vei å gå

- Vi har fortsatt en vei å gå. Tomgangstallene for mai viser en oppgang på lastebil som vi ikke kjenner årsaken til. Vi vet dette relateres til type oppdrag, og sammen med førere ser vi på tiltak, sier Tor Kjetil Frøiland prosjektleder for digitalisering hos Stangeland Maskin.

Gevinstene vet man er store. Ved å redusere tomgangskjøringen med ti prosent, vil det utgjøre 200 reduserte maskintimer per maskin i året. Besparelsen vil øke levetiden på maskinen med seks måneder, hvor man i tillegg sparer serviceintervaller og støy på anleggsplass.