Norges, Nordens og verdens første

Én mann – én maskin. Men den er det «jaggu» mye nytt på også!

Publisert

Tord Tvenge i Tvenge Maskin AS fikk nylig levert den splitter nye Doosan DZ300LC-7 beltegraveren.

Maskinen i seg selv er Norges første i Doosans 7-serie, og faktisk ville det seg slik at dette også er den første som leveres av serie-7 i Norden.

Og ikke nok med det, SMP F.O.C. 70-festet som sitter i enden av stikka er verdens første som selges og leveres (gjelder 70-festet)!

- Noen må gå foran og lage løype her, gliser Tvenge.

- Det er ikke hver dag man har muligheten til dette, fortsetter han.

Handlet på Bauma

Karen fra Beito i Oppland driver for seg selv. Vinteren ser veldig bra ut med massevis av oppdrag, noe han er veldig takknemlig for. Og disse jobbens skal altså utføres i en splitter ny 30-tonns Doosan som Rosendal Maskin AS har levert.

Denne erstatter for øvrig en eldre Doosan i samme vektklasse. Tvenge er nå på sin tredje oransje koreanske beltegraver.

Tvenge gjennomførte faktisk maskinkjøpet på Bauma i München i april. Der ble 30-tonneren vist for første gang, og Tvenge var på plass sammen med Rosendal Maskin-selger Jon Boye Lie. Det kom etter hvert frem at Tvenge kunne bli landets første 300-kunde av den nye serien, og han slo til.

- Jeg liker å være tidlig ute, og dette var en mulighet til å være først. Men det passet i tillegg å bytte ut den forrige Doosan-maskinen jeg kjørte, sier Tvenge.

Første F.O.C. 70

MORO: Tord Tvenge sier det er litt gøy å være først med Doosan-maskin og SMPs F.O.C. 70, og gleder seg til å ta utstyret i bruk.
MORO: Tord Tvenge sier det er litt gøy å være først med Doosan-maskin og SMPs F.O.C. 70, og gleder seg til å ta utstyret i bruk.

Maskinen er levert med SMP tiltrotator og SMPs nye F.O.C. 70 hurtigkoblingsfeste. F.O.C. står for Fast Oil Connection og er SMPs løsning for automatisk oljetilkobling mellom HK-feste og tiltrotator eller annet utstyr. Akkurat dette var viktig for Tvenge.

- Etter mange år har jeg litt trøbbel med håndleddene. Det er godt å slippe å skru kalde hydraulikkslanger ute, sier Tvenge som i bor og jobber i noen av de kaldeste områdene i Norge.

- Dette er faktisk første F.O.C. 70 som er solgt og levert i verden, og etter at Tvenge fikk sitt system har vi levert enda ett. Fra tidligere har 60 vært på markedet en stund og solgt veldig bra. I 2020 kommer både 80 og 90, så totalt vil SMP ha fire størrelser av F.O.C. i løpet av 2020, sier salgssjef Per Eivind Braaten i SMP Parts AS.

Også maskinstyringen er ny for Tvenges del. For første gang prøver han den norske løsningen Makin 3D, og sier han er veldig godt fornøyd med produktet og oppfølgingen fra leverandøren Maskinstyring AS.

Litt om nye DX300

Nye Doosan DX300LC-7 er utstyrt med Doosans egne DL08V-motor på 202 kW og 1275 Nm. Denne tilfredsstiller Steg V-utslippskravene med bruk av DOC, DPF og SCR, men uten EGR.

Dieselforbruket oppgis å være 6-7% lavere enn forrige modell. Videre er maskinen utstyrt med 360 graders kamera på egen skjerm som standard. I tillegg har maskinen 8-tommers touchskjerm, og betjeningen oppgis å være enkel i bruk og å overvåke. I hytta sitter også en oppgradert førerstol og bedre varmeapparat.

- DX300LC-7 er først ut med Steg V i serien. Vi solgte 10 enheter av forrige modell i 2019, så vi håper at den nye modellen er med på å øke salget vårt da dette er en viktig modell for oss og som får bra skussmål fra sjåførene, sier daglig leder Tor Anders Høgaas i Rosendal Maskin AS.