SELVHJULPET: Samtidig som Ronny Østlund graver for å skifte en dårlig kum, har han med alt utstyret som trengs på jobben i skuffen på motsatt side av graveren. Cat 304.5 XTC-maskinen til Jørgen W. Cappelen AS med skuffe var den eneste av sitt slag i Europa.

Unik maskin forenkler jobben

Jørgen W. Cappelen (34) satt og søkte på internett da han kom over en Cat 304.5 XTC graver. Med skuff i stedet for skjær letter den hverdagen for Bærums-entreprenøren.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Den lille 5-tonneren bruker Jørgen W. Cappelen AS på rammeavtalen med Bærum kommune hvor de er TUE for Isachsen Anlegg AS som er TE for Bærum kommune. Der gjør de forberedende arbeider før asfaltering, grøfterensk, utbedring av stikkrenner og utskifting av kummer.

Maskinen som Ronny Østlund kjører, var den første av sitt slag i Europa. Egentlig var den på vei til en kunde i Sveits, men Jørgen W. Cappelen fikk tak på maskinen så den endte hos ham i Bærum.

Fabrikkbygget

BESPARENDE: Ronny Østlund sparer mye tid ved å ha alt han trenger av utstyr med på maskinen.

Det som skiller XTC-versjonen fra en standardmaskin, er understellet. Skjæret er byttet ut med et standardfeste for kompaktmaskiner. I tillegg er det montert to sylindre på løftearmene for å kunne tilte skuffa.

På Cappelens maskin er det i tillegg hengsling i toppen av skuffa med løftesylindre under slik at skuffa kan åpnes i bakkant. Det kan også monteres andre verktøy på festet.

- På den type jobb vi bruker maskinen på, er dette helt genialt. I skuffa har jeg med alt fra litt subbus til smalskuffe, vibroplate og annet verktøy vi trenger, sier Ronny Østlund.

EKSTRA: I forhold til en standard maskin er det ett sett ekstra sylindre på skjæret som går rett opp i Bobcat-festet for å kunne få tippe skuffen fremover.
HENGSLET: Den originale skuffa fra Cat er hengslet i toppen og har løftesylindre som gjør at du kan tømme den i bakkant også.

På mange av oppdragene de gjør, er det ikke de store massevolumene, men håndteringen tar likevel mye tid. Derfor er det svært tidsbesparende å ha det aller meste med seg.

Lite plass

Utfordringen på mange av stedene de jobber, er plassen. Kan man slippe å dra med en ekstra traktor eller maskin til akkurat der jobben skal utføres, er det en stor fordel.

Eneste begrensningen er at når skuffen er full, så må graveaggregatet stå motsatt vei av skuffa når Ronny Østlund skal ut å belte. Hvis ikke blir tyngdepunktet ugreit.

Startet ung

Jørgen W. Cappelen startet et enkeltmannsforetak som 18-åring i 2004 og har drevet med mye forskjellig. Det var først i 2012 han for alvor bestemte seg for at det var anleggsbransjen han ville satse på.

Han og de åtte andre ansatte driver med mye nisjearbeid. På jobben for Bærum kommune er det den lille Cat-graveren som går fast, og de har tilsvarende avtale med Infratek på graving av kabelgrøfter for nettselskapet Hafslund.

SELVHJULPET: Samtidig som Ronny Østlund graver for å skifte en dårlig kum, har han med alt utstyret som trengs på jobben i skuffen på motsatt side av graveren. Cat 304.5 XTC-maskinen til Jørgen W. Cappelen AS med skuffe var den eneste av sitt slag i Europa.

- Vi jobber mye med uteanlegg og grøntarealer. Det er utfordrende, og jeg liker godt de prosjektene. Samtidig tar vi ikke på oss oppdrag som vi ikke kan løse på en god måte, sier Cappelen. Han gjør mange av disse jobbene selv og har en Volvo EC25 som følgesvenn på mange av disse oppdragene.

Allsidig

Ved siden av driver han også med jordproduksjon i Bærum. I den delen av virksomheten går det en Volvo L110-hjullaster i tillegg til en tilårskommen, men samtidig svært god 30-tonns Case-graver.

I tillegg til de fire gravemaskinene, danner åtte John Deere-traktorer stammen i bedriften. Traktorene spenner fra 80 til 200 hestekrefter, og sommerstid går de ute på anleggene med både maskin- og massetransport. Vinterstid går de på brøyting for forskjellige oppdragsgivere. Både på offentlig vei, for private bedrifter og private eiendommer.

Det primære nedslagsfeltet både sommer- og vinterstid er Asker & Bærum og Oslo-området.

Powered by Labrador CMS