Plast (vinyl) med forsegling i skjøtene er brukt til å stoppe gass i grunnen i Lillestrøm kommune i Viken. Hercules Fundamentering er her i arbeid med spunten.

Brukte vinylspunt for å stoppe gass i grunnen

Tidligere i år testet Hercules Fundamentering ut vinylspunt for første gang. Lillestrøm kommune hadde behov for å håndtere gassproblemer i et boligfelt. Hercules Fundamentering skulle sette en spuntvegg som en barriere for å stoppe gass.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

- Det er spennende prosjekt, og at det er første gang vi i Hercules bruker vinyl på denne måten, sier prosjektleder Audun Ekern i Hercules Fundamentering.

Installasjonsmetoden for vinylspunt er den samme som for tradisjonell spunt. Skjøtene blir fuget med «sealant» som forsegler overgangene ved at det ekspanderer i kontakt med fukt. På denne måten blir produktet både vann- og gasstett. Vinylspuntene blir koblet til en såkalt «motherpile» og slått sammen ned i jorda. Motherpilen blir deretter løftet opp.

Skjøtene blir fuget med «sealant» som forsegler overgangene ved at det ekspanderer i kontakt med fukt.

Vinylspunten er produsert i USA og levert av MSS – Module Solutions & Systems. MSS spesialiserer seg på kompositt-materialer for blant annet offshore-bruk.

Spesielt prosjekt

Prosjektområdet var en gammel søppelfylling, som senere har blitt godkjent for boligbygging. Det har blitt registrert gass i kjellere på boligene, og det er også registrert gass fra bakken. Dette måtte Lillestrøm kommune gjøre noe med, og har tidligere fått boret brønner for å føre gassen til en gassentral for brenning. Det var Hercules Fundamentering som også hadde dette prosjektet.

Vinylspunten blir koble til en «motherpile», og blir så pelet ned i jorda.

- Det var flere utfordringer med å sette denne spunten, ikke på grunn av materiale, men fordi vi ikke kunne forutse hva vi fant i jorda. Plutselig kom vi over en motorblokk og noen bildekk, og da er det ikke bare å kjøre ned spunten. Men vi fikk satt opp den veggen vi skulle, og håper på at erfaringen til kommunen gjør at de ønsker mer av dette, sier Ekern.

- Miljøvennlig alternativ

Sammenlignet med stålproduksjon er produksjon av vinyl mye mer miljøvennlig, ifølge Hercules:

- Vi i Hercules Fundamentering er opptatt av å tenke miljø og bærekraft i det vi gjør. Vinylspunten er et mer miljøvennlig alternativ, fordi produksjon av vinyl består av over 90% gjenbrukte materialer. Karbonavtrykket er vesentlig mye lavere enn i stålproduksjon, sier prosjektleder Audun Ekern.

Powered by Labrador CMS