Denne bremseklossen falt av et vogntog på E18 i Kristiansand da Jonny Solheim dirigerte trafikk.

Trafikkdirigent: - Skremmende at vi ikke er mer verdt

Vogntog mistet utslitt bremsekloss da det kjørte forbi veianlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Jonny Solheim er selvstendig næringsdrivende, og leier seg ut som arbeidskraft. Deriblant til jobber innen dirigering og skilting ved veianlegg.

Natt til 20. november var han leid inn av et firma for å legge om kjøremønsteret på E18 Varoddbrua ved Kristiansand.

- Mellom halv tre og tre på natten, da vi nesten var ferdige, kom det et vogntog fra Kristiansand. En containerbil med henger, uten containere. Vi hørte en voldsom klirrelyd av noe metall som falt av bilen. Jeg løp over til østgående bru, og plukket opp denne metallgjenstanden. Til min store forbauselse, så var det jammen meg en bremsekloss. Jeg kunne nesten ikke tro dette var sant, men etter som det ikke var noe belegg igjen på klossen, og heller ikke rust, så var det ingen tvil, sier han.

- Leit at vi ikke har mer verdi for bileiere og sjåfører

Han sier til AT.no at mange tanker gikk igjennom hodet.

Jonny Solheim arbeider blant annet med trafikkdirigering. Han mener bremseklosshendelsen i november på E18 i Kristiansand beviser at inntjening er viktigere enn sikkerhet.

- Jeg leier meg ofte ut som veidirigent, og står derfor tettere innpå trafikken enn noen på de norske veier. Her står vi på veien, og gjør en jobb for at veinettet skal opprettholdes. Vi passer på hverandre med sikkerheten som førsteprioriteten. Vi er ikke godt betalt. Det er leit at det er sjåfører og bileiere, som ikke evner å ta mer ansvar for sine medmennesker, og at vi som jobber så tett på trafikken ikke har mer verdi for dem.

En bremsekloss eller annet på avveie fra et kjøretøy kan drepe dersom man er på feil sted til feil tid. Derfor påpeker Solheim der opplagte: At man må utføre servicer, vedlikehold og reparasjoner på kjøretøy og henger, slik at man ikke utsetter andre for unødig fare i trafikken.

Når en av bremsene ikke virker (fordi bremseklossen for eksempel har falt av) er det også opplagt at kjøretøyet er trafikkfarlig å bruke.

Armene i været - peker på klokka

Mange av vogntogene som kjører langruter mellom øst og vest, gjør dette på natten.

- Det kan i noen tilfeller virke som om de kjører på akkord, sier trafikkdirigenten.

- De har etter min mening et veldig tidspress på seg. Jeg har opplevd mange som sitter med hendene i været og peker på klokka når jeg har stoppet dem for å vente. Når jeg ser at «her kjører det en bil med så dårlig tid, at inntjening går foran sikkerheten». Da er det lov å bli ordentlig sinna.

Powered by Labrador CMS