Trond Johan Stavås tegner Anleggsplassen på oppdrag fra AT.no/Anlegg&Transport. Han avslører at det grønne skiftet kommer til Atle og kompani i 2021. Bildet ble tatt i forbindelse med signering av den nye Anleggplassen-boka, Arbeidsmoral på høyt nivå.
Trond Johan Stavås tegner Anleggsplassen på oppdrag fra AT.no/Anlegg&Transport. Han avslører at det grønne skiftet kommer til Atle og kompani i 2021. Bildet ble tatt i forbindelse med signering av den nye Anleggplassen-boka, Arbeidsmoral på høyt nivå.

Det grønne skiftet kommer til Anleggsplassen!

- Men den gjengen er nok ikke verdens største fans av verken MDG, Greta Thunberg, bomstasjoner eller elektriske anleggsmaskiner.

Publisert

Dette skriver skaperen av tegneseriestripen Anleggsplassen som har versert på AT.no og i Anlegg&Transport i tre år nå, og nå også kom ut i bokform. Her er juleintervjuet med tegner og skaper Trond J. Stavås som også får noen vriene spørsmål om hva Atle ville gjort i ulike situasjoner.

- Trond, du har i tre år laget tegneseriestriper om figuren Atle og gjengen i Anleggsplassen som publiseres på AT.no og i Anlegg&Transport. Hvordan får du idéer til nye striper hver uke?

- Det er mye å tulle med i anleggsbransjen, både av folk og situasjoner. Etter tre år med ukentlige striper så har jeg klart å utvikle et lite univers med artige figurer, så mye av det handler om å putte figurene inn i forskjellige situasjoner og se for seg hvordan de reagerer. Ellers handler det mye om å observere. Jeg har jo selv jobbet med sånne typer som Atle og Frank. Dessuten er mange av stripene basert på virkelige hendelser.

- Nå har stripene også endt i en bok som har havnet under mange juletrær. Hvordan oppleves det å få samlet Atle og gjengen mellom to permer?

- Det er veldig gøy! Men litt flaut å se igjen gamle striper, det må jeg innrømme. Når man utvikler en ny tegneserie, så må det litt prøving og feiling til for å finne formen. Så man ser en tydelig utvikling i boka. Det kuleste er at tegningene virkelig kommer til sin rett i boka, siden jeg bruker mye tid på tegning og detaljer.

- Hvordan tror du 2021 blir for karakterene i Anleggsplassen?

- Forhåpentligvis bedre enn 2020, som vi alle håper på. De fikk jo også oppleve brakkesyke og syke brakker i starten av dette året. Men kjenner jeg dem rett blir det mye det samme som før.

Anleggplassen 27. mars 2020.
Anleggplassen 27. mars 2020.

- Er det noen striper du har angret på at du lagde, eller kanskje at du ikke har laget?

- Vel... Det har jo blitt et par sensurerte striper som ikke har blitt publisert, av forståelige grunner. Og når jeg blar gjennom Anleggsplassen-boka, ser jeg mye jeg skulle ha gjort annerledes i dag. Og det er bra, at jeg blir mer bevisst på eget håndverk. Men jeg bruker ikke tid og energi på å angre, det er viktigere å lære av sine feil og fokusere fremover.

- Hvordan ser en perfekt jul ut for Atle?

- Atle er nok ikke en kravstor fyr når det kommer til jul. Eller livet generelt. Han er glad i sin lille familie, han er glad i gravemaskiner, og han er glad i dugelig mengder mat og øl. I hvilken rekkefølge han rangerer dem, er et annet spørsmål.

- Nå går det ikke alltid som Atle håper på. Basert på ønsket om den perfekte julen for Atle, hvordan gikk det?

- I år har han og datteren fått konsensus på å pynte hele treet selv, så jeg tror det blir en fin jul for ham, tross pandemi og skeptiske svigerforeldre. Hva som er verst for Atle av de to er også et annet spørsmål.

- Hva eller hvem i tegneserien Anleggsplassen har spesielt imponert deg fra året vi nå legger bak oss?

- Formannen Klaus har endelig innsett og akseptert at han er blitt en fullblods kontorrotte, så derfor fortsatte jeg bare å tegne ham som en rotte. Så nå er han Kontorrotta Klaus. Folk skjønner vitsen og liker figuren, heldigvis! Og det ga tegneserien et nytt, litt surrealistisk særpreg.

- Miljø og mindre klimautslipp blir stadig viktigere, hva gjør gjengen i Anleggsplassen for å redusere eget utslipp?

- Jeg har allerede skrevet ned noen ideer om det grønne skiftet hos Anleggsplassen, så det får vi faktisk se på nyåret! Men den gjengen er nok ikke verdens største fans av verken MDG, Greta Thunberg, bomstasjoner eller elektriske anleggsmaskiner.

- Hva er den største utfordringen bransjen står overfor i dag, sett fra ståstedet til figurene i Anleggsplassen?

- Man skulle kanskje tro de på Anleggsplassen irriterer seg grønne over billig importert arbeidskraft fra utlandet, eller bekymrer seg over at førerløse maskiner sakte, men sikkert, skal ta over jobbene deres. Men for dem er nok den største utfordringen bare det å stå opp om morgenen og komme seg tidsnok av gårde til jobb.

- Hva er Atles største ønske for det nye året?

- Hmmm... Det kan Atle kanskje svare på selv: