Volvo EWR130T i 13-tonns klassen er bygd kompakt med senket over- og undervogn og har toppfart på 35 km/t. Foto: Volvo CE

Volvos kompakte hjulgraver

- Dette er en maskin vi har ventet på, en maskin vi har stor tro på og som kommer til Norge i februar.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Dette sier produktsjef Stian Brække hos Volvo Maskin AS om 13-tonns hjulgraveren som nylig ble verdenslansert.

Sikten ut fra førerplassen. Foto: Volvo CE

Nykommeren er hjulgraveren Volvo EWR130T, og ifølge produsenten utmerker den seg med minste svingradius blant alle hjulgravere i 12-13 tonnsklassen. Samtidig har maskinen fått samme velutviklede hyttestandard som de større «brødrene» EWR150E (15/16-tonn) og EWR170E (18/19 tonn). Hytta vil gi føreren i den mindre hjulgraveren en kjempegod følelse av romslighet, at alt er på plass og at sikten er god til alle kanter.

Fremtidens bymaskin

Brekke beskriver nykommeren som fremtidens bymaskin, en maskin som er bygd for lett fremkommelig og med gode bevegelsesmuligheter til alle kanter. Det er Volvos første maskin med firehjulsstyring og delt skjær.

Nykommeren Volvo EWR130E kommer med delt frontskjær, det første som er presentert av Volvo. Foto: Volvo CE

- Firehjulsstyringen kan kobles inn og ut, bredden bak er kun 1,55 meter og maskinen trenger bare 3,5 meter for å svinge overvogna rundt med bommen hevet over hytta. I tillegg har den delt skjær, noe som er helt nytt for oss og gir store muligheter, sier Brække.

- Store muligheter, hvordan?

- Med delt skjær kan man kan sette halve skjæret plassert på sikker grunn, f. eks. på fortauet, og samtidig heve den andre delen slik at man kommer til med graveaggregatet. Eller man kan bruke kun det ene skjæret ved planering mens andre delen er hevet. Dette kombinert med at både over- og undervognen på maskinen er bygd lavere enn vanligvis vil også gi maskinen økt stabilitet med lavere tyngdepunkt. Videre har hjulgraveren en løftekapasitet på 4,3 tonn ved en rekkevidde på 6 meter. Maskinen er bygd for bruk av et stort antall redskaper, i alt 32. Trykk og oljemengde kan forhåndsprogrammeres for å klare dette, sier Brække.

Løftekapasiteten er p 4,3 tonn med 6 meters rekkevidde. Foto: Volvo CE

Motor og hastighet

Den nye hjulgraveren har Volvo D4J Steg V-motor som utvikler 121 hk v/2000 o/min. Maks. hastighet er 35 km/t, og den kan trekke 3 tonns henger, alternativt 8 tonns henger om den utstyres med tilleggsbrems.

Ryktene har gått i lengre tid om Volvos kommende mindre hjulgraver. Brække bekrefter at pågangen og interessen fra kunder har vært stor. De første maskinene kommer som nevnt i februar, men før det vil salgskorpset ha fått alle data, priser og informasjoner.

- Dette blir spennende, sier Brække.

Powered by Labrador CMS