Doosan Consept X 38 gravemaskin.
Doosan Consept X 38 gravemaskin.

Doosan har designet gravemaskin uten førerhus

Doosan Infracores Consept X gravemaskin har ikke førerhus, og den har fire uavhengige belter for fremdrift. Doosan har tidligere sagt at Consept X førerløse maskiner skal være klare for markedet i 2025.

Publisert

SDoosan har testet førerløse anleggsmaskiner siden 2019. De som ble vist da var nokså konvensjonelle i utformingen, men om noen år kan dette ha forandret seg nærmere illustrasjonen over.

Et oppsett med fire uavhengige belter, skal gi en bedre tilpasning til terrenget gravemaskinen graver i. Doosan planlegger at alle funksjoner skal ha egne motorer, bortsett fra bommen.

Consept X skal grave uten direkte tilsyn fra mennesker. Droner skal overvåke anleggsplassen og gi data til maskinen og sørge for at alle førerløse maskiner på plassen kommuniserer og har nyeste data med informasjon om arbeidet tilgjengelig. Consept X består i første omgang av gravemaskiner og hjullastere.

Nylig vant Doosan en gullpris på iF Design Awards for Consept X.

Doosan Consept X 38 gravemaskin.
Doosan Consept X 38 gravemaskin.

- Det er uvanlig for anleggsmaskiner å vinne Gold Award på iF Design Awards. Vi planlegger å bygge en premium-maskin ut fra skissene vi vant prisen med, sier en representant for Doosan i en nyhetsmelding.

10.000 design var sendt inn fra 52 land som kandidater til å vinne gullpris. Det ble utdelt 75 stk. av en jury med 98 medlemmer.

Juryens begrunnelse for Consept X-tildelingen var: «Dette konseptet hever lista og flytter grensene for teknologi med en ambisiøs visjon for fremtiden innen anlegg. Ubemannede lastebiler og gravemaskiner, overvåket via droner introduserer «sci-fi»-systemer og selvkjøring til en konvensjonell sektor. Mulighetene er uendelige innen forbedret sikkerhet, produktivitet, presisjon og kvalitet.»

iF Design Award er organisert av iF International Forum Design GmbH i Tyskland siden 1953 og er en av tre ledende designpriser i verden. De to andre er Idea i USA og Red Dot Design Awards i Tyskland.

Powered by Labrador CMS