NY: Hitachi ZW220-7 er den første hjullasteren som kommer i Serie-7 utgave. Det gir særlig mer komfort inne i hytta, men også utvendig er det noen forandringer. For eksempel er hele lasteaggregatet blitt grått.

Forbedret kjørekomfort i ny serie

LARVIK: De første eksemplarene av Hitachis nye serie-7 hjullastere er kommet til Norge. Førerkomforten er i høysetet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

I fjor kom de første av Hitachis gravemaskiner i Serie-7 utførelse. Nå er det hjullasterne som får en etterlengtet oppgradering. Først ut er ZW220 med driftsvekt på mellom 18,5 og 20 tonn.

Det er økt førerkomfort og bedre ergonomi inne i hytta som er de aller største høydepunktene på de nye Serie-7 hjullasterne. En av de viktige forbedringene er nytt fjærende sete hvor konsollene sitter som en integrert del av setet. Nasta har levert denne løsning også tidligere, men da har det vært bygd om lokalt i Norge.

I tillegg er maskinene nå utstyrt med elektrisk-hydrauliske spaker fra fabrikk. Det åpner for blant annet å kunne etablere inntil 11 forskjellige brukerprofiler på hydraulikken. Nytt er det også at det er en tiltsensor som kontrollerer vinkelen på skuffa, og skuffevinkelen kan lagres som en preset inne fra hytta. Softstopp er en av funksjonene som er tilgjengelig.

Bedre sikt

Alle funksjonsknappene som brukes mye har også fått ny plassering. De står nå stablet opp langs A-stolen. Alle disse knappene er støvsikret. I tillegg har skjermen som viser all relevant info og kamerabildene rundt maskinen blitt flyttet opp under taket. Betjeningen av skjermen skjer fra et velgerhjul som sitter ved siden av spakene til hydraulikken.

ERGONOMIEN: Espen Olsen i Nasta har fått de forbedringene han ønsket seg på nye ZW220-7. Konsoller integrert i setet og bedre oversikt skal gjør arbeidsdagen enda bedre.

På alle maskiner som tas inn til Norge er det «Birdwiew» kameraer som gir dekning både på sidene og bak maskinen. Også ryggesensorer er standard.

HØYT: Multifunksjonsskjermen er plassert helt oppe ved taket, og de mest brukte bryterne på stolpen nedover.

I skjermen vises også vekten maskinen er utstyrt med. Denne er ikke formelt godkjent for kjøp og salg, men er ment for å kunne dokumentere produksjon. Avviket på vekten ligger innenfor tre til fire prosent.

Mange av de lite brukte funksjonsknappene er også flyttet inn i den samme skjermen. Det har frigjort mye plass på dashbordet.

Stillere

Det er blitt betydelig stillere i de nye Serie-7 hyttene. En av tingene som er gjort er at døren på høyre side er fjernet og erstattet med et vindu som kan åpnes. Dette har også gitt nye muligheter for plasseringer av brytere og oppbevaring. Selv om antall desibel er det samme, har lyden som forplanter seg i maskinen blitt redusert med nye hyttefester. En annen liten detalj som faktisk gir en stor forbedring, er den nye vinkelen på pedalene. Tidligere sto de i 50 grader, nå er de lagt ned fem grader til 45.

Også utvendig er det gjort flere grep for å bedre både tilgjengelighet og sikkerhet for føreren. Langs hele toppen av hytta er det en bøyle man kan holde seg fast i. I forkant av stigtrinnet inn i maskinen er det laget en plattform maskinføreren kan stå på når vedkommende f.eks. skal vaske frontruta.

Nyttige funksjoner

ZW220-7 kommer med mulighet til å prioritere hvilken funksjon som skal få mest olje med parallell tandem hydraulikk. Selvfølgelig er det også automatisk reversibel vifte på maskinen. Denne har blitt smartere og denne kan i tillegg til temperaturføling settes opp med tidsintervaller.

Det er også blitt enda enklere å gjøre service og vedlikehold på de nye maskinene. På begge sider av motorkassa, som er avrundet på toppen for å bedre sikten, kan hele siden åpnes oppover med ett grep, inklusiv skjermene. Dermed er tilgangen enkel når noe må gjøres.

SIKKERHET: Liten men viktig detalj. Stigstrinn som gjør vask av frontruta sikker sammen med bøyle til å holde seg i langs hele hyttetaket.

Utformingen av loddet bak er også justert på. Loddet er blitt 7,5 centimeter lengre, men bakkeklaringen bak er økt og det er 29 graders rampevinkel bak maskinen.

Neste Hitachi-hjullaster som kommer i Serie-7 utførelse er ZW310 (26 tonn) og ZW180 (15,5 tonn). Håpet er at de skal ankomme landet i forkant av Vei og Anlegg i februar 2022.

Powered by Labrador CMS