NYTT I NORGE: Den nye stubbehøvelen DipperFox monteres rett i HK-festet på stikka. Foto: DipperFox
NYTT I NORGE: Den nye stubbehøvelen DipperFox monteres rett i HK-festet på stikka. Foto: DipperFox

Høvler ned stubbene

BIT FOR BIT: Dette redskapet høvler ned og fjerner gjenstående stubber etter at treet er felt.

Publisert Sist oppdatert

Prinsippet er ganske enkelt. Selve «høvel-maskinen» som heter DipperFox, monteres rett i HK-festet på stikka på maskinen (S60/S70-feste, 12-30 tonns bæremaskiner). I bunn av DipperFox er det et bor som plasseres midt i stubben, deretter setter en rotator i gang, og to kniver, en på hver side av boret, høvler av flak etter flak på stubben. Man kan høvle også godt under bakkenivå så stubben blir helt borte. Diameter på høvelområdet er 84 cm.

- Rotatoren er kraftig bygget og den kan kjøres på store trær og i hardt virke. Dette er ganske kostbart utstyr, men DipperFox er bygget med kraftige komponenter for at den skal holde lenge. Vi ser at behovet for et slikt redskap finnes i markedet, sier Nils Jakob Røsholt i Røsholt Maskin AS som har agenturet på DipperFox i Norge.

ROBUST: DipperFox er laget av kraftige komponenter.
ROBUST: DipperFox er laget av kraftige komponenter.

NCC i Sverige har gjort noen beregninger på å bruke DipperFox, sammenlignet med å grave opp stubbene og fjerne dem. Å grave opp 10 stubber, laste dem opp, transportere dem vekk og deponere dem med en kostnad, er beregnet til 6000 kroner. Samtidig er det beregnet at DipperFox bruker tre minutter på hver stubbe, og at man ikke gjør noe mer med flisen som blir liggende, og kostnaden for 10 stubber er beregnet til 2000 kroner. (Dette ifølge en rapport NCC har laget)

- Vi fikk inn en DipperFox til oss like før nyttår, og denne er tilgjengelig for interesserte kunder til å teste. Jeg tror dette er et interessant produkt for de som tilbereder tomter eller skal bygge små veier, sier Røsholt.