PRØVEKJØRING: Lastbæreren Komatsu 875 lastbærer med de nye maskinsystemene under prøvekjøringen i Hof.

Komatsu Forest med smart-kran

STANGE: 70 prosent av arbeidsdagen til førere av lastbærere er å manøvrere kranen. En reduksjon av alle spakbevegelsene vil bety en enklere arbeidsdag for føreren. Derfor har Komatsu Forest lansert Smart Crane.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Komatsu Smart Crane er en kombinasjon av to nyheter. En helt ny kransentral som heter SmartFlow, sørger for en direkte og svært eksakt kranmanøvrering. Denne kombineres med kranspisstyring som styrer utskytet på kranen.

Komatsu Forest har også lansert kranspisstyring på sine hogstmaskiner, og maskiner med dette utstyret blir tilgjengelig sommeren 2022.

Oppgradering

Smart Crane er ikke den eneste høstnyheten fra Komatsu Forest. Produsenten har også oppgradert systemet Comfort Ride (lansert i 2014) på sine lastbærere.

Nå kan en justere stivheten/mykheten på fjæringen, og det er også blitt automatisk nivellering slik at førerhytta hele tiden søker å være i vannrett posisjon.

Prøvekjøring

Komatsu Forest AS på Stange (Innlandet) inviterte høsten 2021 til prøvekjøring av maskinnyhetene.

Første runde gikk over 3-4 dager i Hof i Vestfold. Her kunne kundene i ro og fred få kjøre en ny Komatsu 875 lastbærer utstyrt med de nye maskinsystemene.

Komatsu Forest AS opplyser at tilbakemeldingene har vært svært gode. Kranen er svært eksakt og «lystrer» føreren raskt og korrekt, heter det.

RASKT: Maskinfører Håvard Vold ble raskt fortrolige med den nye smart-kranen.

Imponert

En av dem som prøvekjørte, var 21 år gamle Håvard Vold. Han har jobbet fast for Benterud Skog AS (Sande i Vestfold) siden 2018.

Han kjører Komatsu 931XC hogstmaskin, men har flere års erfaring med lastbærere. Vold er svært fornøyd med nyhetene «om bord» på lastbæreren og imponert over hvor raskt han ble vant med de nye kjøresystemene.

- Det er lett å bli glad i smart-kranen. Jeg kjørte maskinen et par timer, og med den nye kranstyringen ble det et par timers avslappende arbeidsøkt. Maskinen/krana gjør mye av jobben, og det blir minimalt med spakbevegelser. Krana jobber dessuten kjapt og mykt. Og jeg er også import over oppgraderingen av Comfort Ride. Det er lett å justere hvor stiv eller myk en vil ha fjæringen. Og det er en stor bonus, sier 21-åringen.

Powered by Labrador CMS