REPPARFJORD: Dette er Nussir i Kvalsund kommune i Finnmark. Gruva ligger like ved Repparfjord. Foto: Klaus Eriksen
REPPARFJORD: Dette er Nussir i Kvalsund kommune i Finnmark. Gruva ligger like ved Repparfjord. Foto: Klaus Eriksen

Nussir sikter mot oppstart i 2023

NÆRMER SEG: Det siktes mot oppstart og uttak av kobber fra Nussir i 2023.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Forberedelsene er i full gang, og byggingen av gruva vil starte i år. Deretter er planen at de første skipene med kobber skal legge fra kai i Repparfjord i 2023. Dette melder Geo365.

Prosessen for å begynne uttak av kobberforekomsten i fjellet i Finnmark, har tatt rundt 15 år. Det anslås behov for mellom 150 og 200 arbeidere når gruvedriften kommer i gang.

Undersøkelser Nussir ASA har fått utført, tyder på ca. 80 millioner tonn malm (uavhengig ressursestimat), og med en gehalt på ca. én prosent, vil forekomsten være ca. 800.000 tonn kobber. Dette er Norges største kobberforekomst noensinne.

Entreprenøren LNS er allerede valgt til å ta ut kobberet de ti første årene, en avtale verdt ca. fire milliarder kroner, og det er stipulert et uttak av 25.000 tonn kobber årlig. Alt kobberet som tas ut de første ti årene er allerede solgt til tyske Aurubis, en avtale som er verd ca. ti milliarder kroner. Gruven skal drives med elektriske maskiner, og Nussir og LNS har søkt Enova om støtte pålydende 25 millioner euro til innkjøp av slikt utstyr. Ifølge Geo365 forventes det svar på søknaden i andre kvartal i år.

Powered by Labrador CMS