ØKER: - Vi mener tiden er inne for å øke vårt engasjement i REE Minerals, med både kompetanse og kapital, sier Hanne Markussen Eek, administrerende direktør i Franzefoss Minerals AS.

Øker satsingen på Europas største forekomst

Franzefoss Minerals investerer i REE Minerals Holding for å utvikle Fensfeltet i Ulefoss i Telemark, som inneholder store mengder sjeldne jordartsmetaller.

Publisert

Disse er uunnværlige i ulike teknologiske produkter, inkludert elbiler og vindturbiner. 

- Franzefoss Minerals har en historie på over hundre år innen mineraler og gruvedrift. Det er en fantastisk tillitserklæring at de går inn med kapital og setter oss i stand til å intensivere arbeidet med å utvikle REE Minerals, sier Thor Bendik Weider, styreleder i REE Minerals Holding AS.

- Vi har lang erfaring med å investere i mineralutvinning, og siden 1919 har vi fokusert på bruk av kalkstein som råstoff i ulike kritiske aktiviteter. I 2014 begynte vi å engasjere oss i sjeldne jordartsmetaller ved Fensfeltet. Behovet for disse råvarene for å nå globale og nasjonale miljømål blir stadig tydeligere. Vi mener derfor tiden er inne for å øke vårt engasjement i REE Minerals, med både kompetanse og kapital, og vi ønsker å bidra til å realisere dette viktige prosjektet, sier Hanne Markussen Eek, administrerende direktør i Franzefoss Minerals AS. 

Som et resultat av kapitaltilførselen vil Franzefoss Minerals gå inn i styret i REE Minerals. Partene er enige om ikke å gå ut med detaljer om finansieringen.

Europas største 

En fersk mineralressursrapport utført for REE Minerals bekrefter selskapets tro på at det har Europas største påviste forekomst av lette sjeldne jordartsmetaller. Rapporten er utarbeidet av selskapet SRK Consulting i samarbeid med det danske gruvekonsulentselskapet 21st NORTH.

Sjeldne jordartsmetaller består av 17 forskjellige kjemiske elementer med unike egenskaper: lantan, cerium, praseodym, neodym, promethium, samarium, europium, gadolinium, terbium, dysprosium, holmium, erbium, thulium, ytterbium, lutetium, scandium og yttrium. 

Flere av disse elementene, spesielt praseodym og neodym, er avgjørende i produkter som elektriske motorer for elektriske kjøretøy og vindturbiner, samt ulike typer forsvarsutstyr og IT-enheter, blant annet. 

REE Minerals har fått utvinningstillatelse for sjeldne jordartsmetaller av Bergverksdirektoratet. Selskapet har gjennomført flere boreprogrammer på Fensfeltet. 

- Våre analyser tyder på at Fensfeltet alene vil kunne dekke betydelige deler av behovene til europeisk industri i flere tiår framover, sier Weider. 

Avhengige av Kina 

For tiden kommer flertallet av sjeldne jordartsmetaller fra Kina. Denne sårbarheten har nylig blitt et høyt prioritert tema på den geopolitiske agendaen i Europa. EU har nylig vedtatt en ambisiøs strategi for å øke Europas forsyning og prosessering av disse betydelig. 

- Den nåværende situasjonen er strategisk uholdbar, og beslutningstakere har erkjent dette. Dette betyr at vi har sterk politisk støtte, og vi vil gjøre vårt ytterste for å bidra til å gjøre Europa selvforsynt med sjeldne jordartsmetaller gjennom vårt arbeid på Fensfeltet, sier Thor Bendik Weider i REE Minerals.

Powered by Labrador CMS