FARGERIKT: Teknologien med førerløse maskiner er i første rekke knyttet til gravemaskiner og hjullastere, men Doosan-dumperen var også med for å vise bredden i maskinprogrammet. Over maskinene svevde dronen.

Doosans førerløse fremtid

Doosan-maskiner i denne fargekombinasjonen har du aldri sett før. Mye taler for at de kun blir å finne i «Consept-X» som ble premierevist i Doosans testsenter i Boryeong i Sør-Korea 20. november.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Med sitt «Consept-X» letter Doosan på sløret for utvikling av selskapets førerløse maskiner. De skal være klare for markedet i 2025, men de vel 200 tilstedeværende, inkludert borgermesteren i Boryeong og medlemmer av nasjonalforsamlingen, fikk oppleve at Doosan Infracore allerede er godt i gang med utviklingsarbeidet.

Gravemaskiner og hjullastere

FREM TIL 2025: Fargekombinasjonen på Doosan-maskinene vil bli en gjenkjenningsfaktor mens utviklingsprosjektet pågår. Om det vil leve videre senere vil tiden vise.

- De førerløse maskinene gjelder i første omgang gravemaskiner og hjullastere, mens våre norskproduserte Doosan-dumpere ligger noe lenger frem i tid. Dumperen var imidlertid også utstyrt med «consept-X» fargekombinasjon og var med på visningen for å gi et helhetsbilde, og for å frakte masse, sier markedssjef Jan Roger Lindseth hos Doosan i Elnesvågen.

Han var eneste nordmann tilstede ved presentasjonen. Det var hentet inn nøkkelfolk fra alle regioner til premieren, mens opplegg for forhandlere vil ligge noe lenger frem i tid.

God presentasjon

Med maskinene i sentrum og en stor skjerm montert bak, fikk de inviterte et godt innblikk i reelt arbeid og funksjon. Samtidig ble det på skjermen også vist hvordan maskinene opereres førerløst, blant annet med assistanse fra 3D drone-scanning og dataanalyser fra operasjonssenteret. Alle informasjonsdata om vekt, mengder og styring i det tredimensjonale arbeidsområdet ble presentert på skjermen.

Drone-overføring og 5G nettet fungerte perfekt, til glede for både Doosans ansvarlige i utviklingsavdelingen, og selskapets samarbeidspartnere fra Bosch, ASI, LG U+ og PoteNit. Sammen med representanter for landets forskningsinstitusjoner var de tilstede på premieren.

Gradvis introduksjon

Doosan varsler at resultater fra Concept-X vil bli gradvis introdusert etter hvert som de enkelte systemer utvikles. Det er knyttet nært samarbeid til flere universiteter og til teknologiutviklingsselskap. I 2018 introduserte Doosan Infracore i samarbeid med LG U+ 5G-basert kontroll-teknologi.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS