Mantis-edderkoppen på 1,9 tonn tar en spasertur over engen.
Mantis-edderkoppen på 1,9 tonn tar en spasertur over engen.

Edderkoppen i Elmia-skogen

En engelsk edderkopp ble en av hovedattraksjonene på Elmia Wood. Den 6-bente - og langbente - kjempeedderkoppen «Mantis» på 1,9 tonn skal være verdens største robot som ser skogen som en mulig arbeidsplass.

Matt Denton er skaperen av kjempeedderkoppen som på sine seks leddede og pendlende ben kan heise seg 2,8 m til værs. Det gir føreren i «cockpit» (førerhuset) god sikt. Hexapoden (6 ben) kan også fjernstyres fra bakken.

Begynner med 2 tonn

Oppfinner Denton har jobbet med utvikling av mindre hexapoder i 12 år, men for ca. 5 år siden fikk han forespørsel om å se på muligheten for å utvikle hexapoder fra 10-300 tonn.

- Jeg syntes det var i største laget å begynne med, så vi satte startgrensen på ca. 2 tonn, sier Denton som har brukt tre år på utviklingen av «Elmia-edderkoppen».

Den 6-bente er ikke utviklet primært for skogbruket, men ifølge Denton har «veien» ført den inn i skogen.

- Vi fikk blant annet en henvendelse fra et gruveselskap som skulle prøvebore i et følsomt område uten å avvirke skog før testboringen. Med en hexapod kunne de ta seg skånsomt frem og unngå avvirkning. Jeg tror hogst i sårbare områder og prøveboring for gruveindustrien kan bli aktuelle oppdrag for Mantis som kan helikopterflys inn i veiløse områder, sier Denton som viste Mantis på Elmia Wood for å teste ut markedsmulighetene.

- Vi er på ElmiaWood for å sjekke ut markedsmulighetene for Mantis, sier oppfinner Matt Denton.
- Vi er på ElmiaWood for å sjekke ut markedsmulighetene for Mantis, sier oppfinner Matt Denton.

Første gang i 1997

Gående skogsmaskiner er intet nytt på Elmia Wood. I 1997 viste finske Plustech/Timberjack (nå John Deere) en gående hogstmaskin. Den ble aldri satt i produksjon.

Perkins-motor

Mantis, med radius på 5 m, henter krefter fra en Perkins dieselmotor på 57 hk (42 kW). Den variable dieselpumpen gir 150 l/min./165 bar, og tannhjulspumpen (oljekjøling) har kapasitet på 20-50 l/min.

Under transport trekker Mantis sine lange ben tett inntil kroppen, og da trenger 1,9-tonneren en tilhengerplass på 4,2x2,2 meter.

Forsiden nå