Maskinfører Stefan Blomberg mistet masse utstyr natt til tirsdag 17. desember.

Fem maskiner ribbet

FLATEBY (AT.no): Da gjengen i Sandås Haug Arbeidsfellesskap AS (SHA AS) kom på jobb tirsdag morgen, ble de møtt av et trist syn.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Natten i forveien hadde nemlig tjuvradder vært i fem gravemaskiner og rasket til seg kostbart utstyr inne i hytta, samt GPS-antenner på takene på maskinene. For entreprenøren som planerer tomter på Flateby på Romerike i Akershus ned til cm-nivå, betydde dette starten på en lite effektiv arbeidsdag.

- Vi får gjort enkle ting, men å jobbe med høyder går ikke, sier maskinfører Stefan Blomberg og sukker der han sitter i maskinen sin.

Fem maskiner

Politiet sjekker hva som er borte fra maskinen til Stefan Blomberg.

Fra Cat-maskinen til Blomberg forsvant én av to GPS-antenner på taket, Cat-skjermen i hytta og både lås på dør og holdere i hytta ble ødelagt. Tyvene røsket også ut elektronisk utstyr som det ikke er noe som helst poeng i år røske ut.

I tillegg til Blombergs maskin, forsvant det masse utstyr fra en Cat til, to Volvo-gravere og en JCB-graver som jobber på er stort tomteprosjekt i Flateby.

Dette var ikke dette Damjan Ratalewski (fra venstre), Marcus Johnsen Vikeby, Stefan Blomberg, Odd Arne Larsen og Bjørn Aleksander Siggerud ønsket å bruke arbeidsdagen til.

Stemningen var trykket da gutta gikk til lunsj ved 11-tiden. Da hadde de snakket med politiet som kom og registrerte alt som ble stjålet, gjorde tekniske undersøkelser og registrerte spor i bakken.

- Burde kunne spores

Prosjektleder Kai Nordhagen skulle ønsket at utstyret kunne spores.

Prosjektleder Kai Nordhagen anslår at det fort er skader og utstyr borte for et sted mellom en halv om en million kroner (anslag, red.anm).

Politiet samler sport etter at tyvene stjal masse utstyr natten før.

Heldigvis har entreprenøren GPS-forsikringer, og alt vil bli erstattet, men fremdriften i prosjektet vil selvsagt lide som følge av tyvene. Dessverre henlegges slike saker ofte. Nordhagen savner at skjermer, antenner og annet utstyr lettere skal kunne spores.

- En oppfordring til leverandørene, er at de legger inn sporing i utstyret slik at vi allerede nå kunne sett hvor det befinner seg. Det må være mulig å få til, sier han.

Den siste tiden har tyver herjet på anleggsplasser på Østlandet, og natt til tirsdag 17. desember var altså turen kommet til Flateby og SHA AS som er et selskap entreprenørene Sandås Fjellsprengning & Graving AS og Haug Entreprenørservice AS har etablert sammen for å kunne ta større jobber.

Flere lignende innbrudd i samme område

På Fjerdingby, noen km nord for Flateby, ble det stjålet GPS-utstyr fra gravemaskiner på en anleggsplass samme natt som hos SHA AS.

- Det er naturlig å se disse to hendelsene i sammenheng, sier operasjonsleder Kari Monsen i Øst politidistrikt til Romerikes Blad (krever abonnement).

Natt til mandag ble entreprenørfirmaet Walan Maskin utsatt for innbrudd i fire gravemaskiner som sto parkert på byggeplassen på Frogner i Sørum – tett inntil E6.

- GPS-antenner og -styringsenheter er fjernet i tillegg til at flere låser er brutt opp, forteller eier og daglig leder i Walan Maskin AS fra Jessheim, Christian Walan, til Romerikes Blad (krever abonnement).

Han bekrefter at det er store verdier som er blitt stjålet.

- De har fått med seg verdier for over 1,6 millioner kroner. Det er klart at det er frustrerende, men «bank i bordet» så er det første gang vi har opplevd noe lignende, til tross for at vi har 40 maskiner.

 

Powered by Labrador CMS