Som første land i verden har Estland opprettet et landsdekkende nett av ladestasjoner for el-biler.
Som første land i verden har Estland opprettet et landsdekkende nett av ladestasjoner for el-biler.

Full el-bildekning i Estland

Estland har fått til det vi er laaangt unna å oppnå i Norge, et landsdekkende ladenett for el-biler. Ingen andre land har foreløpig klart å få til dette.

Dette melder vår kontakt i Tallinn, og det blir bekreftet av nettsiden www.elbil.no. Det lille landet på østsiden av Østersjøen har startet i riktig ende. Her har man sørget for å få ladestasjonene på plass før bilene, for foreløpig er det ikke så mange el-biler på det estiske veinettet. Med en avstand mellom ladestasjonene fra 40 og 60 km og med en lite krevende topografi ligger forholdene godt til rette for «tanking» fra stikkontakten.

Ladestasjonene er et resultat av satsningen Estonian Elektromobility (ELMO) som kom i gang i 2011 og som går frem til 2014. I tillegg til ladestasjonene gir programmet også kjøpsstøtte for el-biler med inntil 50% av markedsprisen, begrenset oppad til 18.000 euro, samt støtte til hjemmelader med 1000 Euro. Det gis også en kjøpsstøtte til ladbare hybrider med mellom 7 og 30 % avhengig av batterikapasiteten.

El-bildemonstrasjon

ELMO har også et opplegg for demonstrasjon av elbil. Blant annet har programmet kjøpt inn 507 Mitsubishi i-MiEV som kjører rundt i Estland. Det er videre satt i gang et prøveprosjekt med el-bildeling for å gi folk mulighet til å teste en el-bil uten å måtte kjøpe den. Foreløpig inngår 8 Mitsubishi i-MiEV og 16 Nissan LEAF i denne ordningen.

Estland ligger helt i verdenstoppen når det gjelder elektroniske løsninger. Brukerne av el-biler betaler for strømmen på ladestasjonene med RFID-kort, SMS eller en egen mobil-app.

Gratis bybuss

Estlenderne er ikke redd for å gå nye veier når det gjelder personbefordring. Ytterligere et eksempel på det er at det har vært gratis å bruke buss, trolleybuss og trikk i hovedstaden Tallinn siden nyttår. Foreløpig er det snakk om en prøveordning, men det er gode muligheter for at ordningen blir permanent. Ordningen gjelder innbyggere i Tallinn.

Forsiden nå