Istak er ikke konkurs

Istak er ikke konkurs

- Vi vil fortsette som før i Norge. Vi må bare få på plass egne bankgarantier, sier adm. direktør i Istak, Kolbeinn Kolbeinsson til AT.no.

Islandske Istak er heleid av den konkursrammede danske entreprenørbedriften E. Pihl & Søn A.S, men det selvstendige islandske selskapet har ikke økonomiske problemer.

Ifølge Kolbeinsson har bobestyrer etter konkursen ytret ønske om at Istak skal fortsette driften som før. Men det kan ta noen dager før alt er oppe å går på anlegg som Istak er på i Norge fordi islendingene må få på plass nødvendige bankgarantier. Det var nemlig E. Pihl & Søn som hadde bankgarantiene på anleggene i Norge.

Direktøren mener dette bør gå greit, siden Istak skal ha en sunn økonomi. Kolbeinsson opplyser til AT.no at omsetningen for 2012 var på litt under 1 milliard norske kroner, ca. 70% av dette var fra oppdrag i Norge. Selskapet hadde et overskudd på 30 mill. norske kroner i 2012.

- En fryktelig beslutning

Det var i går, mandag 26. august at E. Pihl og Søn ikke klarte å skaffe finanser til videre drift, og måtte gå til den danske Skifteretten.

«Det er med stor beklagelse vi i dag har levert konkursbegjæring til Skifteretten. Konkursen i Pihl vil ha store og vidtrekkende negative økonomiske og menneskelige konsekvenser for mange dyktige medarbeidere, for byggherrer, partnere og underleverandører. Det er fryktelig å ta en beslutning som vil berøre så mange menneskers og virksomheters hverdag og økonomiske fundament», skrev selskapet i en pressemelding.

Avgjørende dager

De nærmeste dagene vil gi svar på om Istak og Kolbeinn Kolbeinsson får på plass bankgarantiene og kan fortsette blant annet på prosjektene E6 Alta vest og på vei- og tunnelarbeidene som fører frem til den planlagte Hålogalandsbrua på ny E6 nord for Narvik.

Forsiden nå