Atlas Copco Boltek S.
Atlas Copco Boltek S.

Liten bolterigg for små trange gruver.

Borer hullet først og trer bolten i hullet direkte etterpå uten å posisjonere, magasin der boltene står i ved siden av.

Atlas Copco har lansert en ny kompakt rigg for bolting i små og middels store tunneler. Riggen, Boltec S, er helmekanisert.

- Med denne lanseringen fyller Atlas Copco et hull i markedet når det gjelder små helmekaniserte bolterigger. Ingen skal behøve å arbeide under usikrede bergmasser. Med denne riggen elimineres manuell bolting som i mange tilfeller har vært det eneste alternativet til nå, sier Divisjon President David Shellhammer i Atlas Copco Underground Rock Excavation.

Boltec S leveres med boremaskinen COP 1132 (11 kW), men kan også utstyres med den nye og kraftigere COP 1435 (14 kW). 14 kW-hammeren borer 30% raskere enn den lille. Begge boremaskinene er produsert av «short housing parts» som frigjør rom for lengre bolter.

En annen finesse er den nye radiostyrte enheten som med bare to spaker styrer hele operasjonen fra boring til bolting. Maskinen borer hullet først. Deretter griper en «annen arm» tak i bolten og trer denne i hullet. Et magasin for bolter følger med maskinen. Alt gjøres i én operasjon uten behov for å flytte riggen.

Bolteenheten er montert i «forover-rettet» posisjon. Dette gjør det lettere å sette bolter både i venstre og høyre kurver, også i front når dette er nødvendig. Boltekarusellen kan lades i vertikal posisjon, noe som gjør at ladetiden er rask og at operatøren får bedre arbeidsmiljø.

Riggen kan bore og bolte i takhøyde fra 2,8 meter og opptil 7,5 meter.

Forsiden nå