Imponerende hvordan disse dozerne skyver massen nedover i samlet tropp, hevdet tribunesliterne under demonstrasjonen. Det ble satt stor pris på dette «stuntet».

«The big push» for Gjøvik-elever

Husker du denne saken om Gjøvik-elevene som var på Cat-show på Malaga? Saken sto på trykk i A&T nummer 11, 1997, og er skrevet av Klaus Eriksen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

Avgangsstudentene i anleggsdrift ved den Tekniske Fagskolen på Gjøvik fikk i begynnelsen av oktober se «det som er» av anleggsmaskiner. Klassen var på besøk hos Caterpillar i Malaga, Spania, hvor det ble demonstrert hele 75 maskiner.

Til daglig studerer de 17 i gruppen anleggsdrift på Gjøvik. Totalt er det 22 i klassen, men bare 17 var med på turen, og de likte tydeligvis det de så. Høydepunktet var finalen i demonstrasjonen med «the big push» utført med fire dozere, fra D11 og nedover, som skjøv et kjempelass foran seg.

På tribunen satt både studentene og en gjeng fra Caterpillar Operators Club i Sverige og Norge, og jublet. Fra høyttalerne dundret tung, fengende og mystisk musikk. Dozerne fulgte stigningen i musikken, og både maskiner og musikk stoppet likt.

Lektor Hans Peter Horne har sett Cat-demonstrasjonen flere ganger tidligere, men aldri med en slik avslutning som den med dozerne og musikken. Horne er ansvarlig for anleggslinjen på Gjøvik-skolen, og han har tatt med seg studenter til Malaga flere ganger tidligere.

Det beste opplegget

Anlegg&Transport ønsket å vite hvorfor Horne velger akkurat Malaga som reisemål for en klasse.

- Istedet for kun teoretisk maskinundervisning reiser vi for å se maskiner i aksjon, og Cat gir oss vanligvis en mulighet til å prøve dem. Det er jo vanvittig mange maskiner her, sier Horne.

En annen viktig ting er at studentene får mulighet til å knytte internasjonale kontakter, noe som kan være nyttige å ha senere i livet. Mange av studentene ønsker å reise utenlands og jobbe, og via Caterpillars opplegg i Malaga får de en forsmak på miljøet. Demonstrasjonen i Malaga er det beste vi har, enkelt og greit, oppsummerte han.

Da det var klart for prøvekjøring etter demonstrasjonen, måtte Cat-ansvarlige skuffe de 17 studentene og Horne. Det hadde regnet for mye, og kjøringen ble utsatt fordi underlaget ble betegnet som for glatt og farlig for ferske førere. Dessverre ble hele prøvekjøringen for studentene avlyst denne gang.

- Veldig skuffende, men det er lite hverken vi eller Caterpillar kan gjøre med det, sier Horne. Han legget ikke skjul på at elevene hadde sett frem til å prøve kjempemaskiner som hjullasteren 992, eller en D11 dozer på snaue 100 tonn. Flere av elevene på anleggslinjen har tidligere anleggserfaring, og har derfor kjørt maskiner, men ikke i samme størrelse som de i Malaga.

I 1992 hadde Horne og avgangselevene den gang, en hel dag å boltre seg på med maskintitting og prøvekjøring. I 1995 da Horne var tilbake igjen i Malaga med en gjeng avgangsstudenter, ble det ingen kjøring. Da var det for tørt, og det ville omtrent vært billigere å vanne området med rosévin enn med vann, ble klassen fortalt. Og i år gikk det skeis igjen, dessverre.

- Vi har kanskje hatt noe uflaks de siste årene, men neste år, hvis det blir tur, skal jeg søke Pay&Brinck om hjelp til å få prøvekjøring en hel dag slik vi hadde det i 1992. For det var meget bra, forteller Horne.

Matnyttig likevel

Likevel er det ingen grunn til å deppe for Horne og elevene ved fagskolen på Gjøvik. Noe av formålet med en slik tur er også det sosiale, innrømmer lektoren, men han legger også stor vekt på det faglige.

- Vi har fått sett «alt» av maskiner, og forskjellige løsninger for masseflytting. Dette gir oss et godt grunnlag for diskusjon når vi kommer hjem, for det er ikke alltid våre studenter er enig med Caterpillar når det gjelder anbefalte maskinløsninger. Vanligvis bruker vi mye tid til å diskutere inntrykkene fra turen, sier Horne.

I det høstsemesteret elevene er inne i nå, tar de hovedfag i anleggsteknikk. Timeplanen utgjør seks timer i uken, og ca. 20 % av dette igjen er ren undervisning i forskjellige maskintyper. Derfor er turen til Malaga spesielt matnyttig med tanke på å  studere maskinene nøye, se dem i drift, og vanligvis prøve dem. En viktig del ved opplegget i Malaga denne gang, var teoretisk undervisning av Steinar Kjeldsen, Pay & Brinck.

STILLING LEDIG:
Avgangselevene ved den Tekniske Fagskolen på Gjøvik har klatret opp på en D11 dozer på ca. 98 tonn. Maskinen ble brukt under demonstrasjon på det velkjente testfeltet Caterpillar har i Malaga, Spania. Helt til venstre i bildet (på bakken) står Pay & Brincks Steinar Kjeldsen som holdt seminar for studentene i Malaga.
Powered by Labrador CMS