Adm. direktør Inge Dalseth (t.v.) og utleiesjef Christian Østmann i Limaco ved en mobil høytrykksvasker produsert av Brendon Powerwashers.
Adm. direktør Inge Dalseth (t.v.) og utleiesjef Christian Østmann i Limaco ved en mobil høytrykksvasker produsert av Brendon Powerwashers.

Viktig for leverandørene

Rundt 40 leverandører av alt fra anleggsmaskiner til dataprogrammer utgjorde utstillerne under Utleiekonferansen på Gardermoen i februar.

Årsaken er selvsagt at utleiebransjen er en viktig kundegruppe. På Utleiekonferansen treffer leverandørene alle de største aktørene i utleiebransjen. Flere påpekte at konferansen er et viktig møtested hvor man treffer mange kunder på ett sted. Man skal gjøre mange besøk og bruke telefonen flittig for å nå like mange kunder.

Idag kan man leie nesten hva det måtte være av maskiner, utstyr og systemer. Dette bar også mangfoldet av utstillere preg av. Her skal vi gi noen glimt fra utstillingen.

Limaco AS i Holmestrand viste to vidt forskjellige maskiner, en høytrykksvasker for "møkkajobber", som det står i firmaets brosjyre, samt en grøftegraver. Høytrykksvaskeren fra engelske Brendon Powerwashers er først og fremst beregnet for rengjøring av anleggsmaskiner og annet utstyr som sjelden er i nærheten av stasjonære vaskeanlegg.

Vaskerne kan leveres i en rekke utførelser og størrelser. Normalt er de montert på et hengerunderstell for enkel transport fra sted til sted, men det er også mulig å levere dem i ramme med løftekroker for transport på vaskeplan. Det tilbys forskjellige motoralternativer, samt utførelser for varmt og kaldt vann. De større utførelsene kan også tjene som mobile brannsprøyter.

Kjedegraverne fra amerikanske Barretto er først og fremst beregnet for graving av kabelgrøfter med minimal påvirkning på områdene de graver gjennom. Alt etter jordsmonn graver de større typene opp mot 150 meter i timen.

Sporing av maskiner og biler blir et stadig viktigere tema, ikke minst i utleiebransjen. Danske M-tec A/S produserer sporingsutstyr under merkenavnet Trackunit og er representert her i landet av M-tec Norge.

Trackunit kan fortelle hvor den enkelte enhet til enhver tid er, og kan også holde styr på driftstid og servicebehov. GPS-posisjoneringen er meget nyttig for gjenfinning av maskiner etter tyveri. For biler har systemet også et opplegg for automatisk kjørebok.

Trackunit fungerer i hele verden så lenge det er mobildekning der sporingsenheten befinner seg. Systemet leveres med kartverk for hele verden med zoom-funksjon helt ned til husnummer-nivå. Blant annet Hæhre Maskinutleie benytter den danske teknologien for å administrere sin store park på mer enn 200 anleggsmaskiner og lastebiler.

Guard Systems ASA i Sandefjord er en annen leverandør av sporingssystemer med stor tro på at Utleiekonferansen er rette stedet å vise seg frem. TrackGuard er først og fremst et effektivt sporings- og gjenfinningssystem for bruk på biler, anleggsmaskiner, båter og motorsykler. FleetGuard er et lignende GPS-basert posisjoneringssystem. Enheten er batteribasert og kan enkelt flyttes fra kjøretøy til kjøretøy. @%:Systemet kan brukes innenfor transport, i servicebiler, anleggsmaskiner, containere og utleieenheter. TravelLog er en elektronisk kjørebok som automatisk registrerer alle turer med adresser, kjørte avstander og tidsforbruk på de enkelte distanser. Systemet egner seg for alle som bruker bil i yrkesmessig sammenheng og har også mulighet til å skille mellom yrkeskjøring og privatkjøring.

Oddbjørn Granlund fra Lexow AS på Sofiemyr var til stede og fortalte engasjert til alle som ville høre på hvor viktig det er å ivareta sikkerheten. Bygg- og anleggsbransjen byr på mange farefulle arbeidsplasser, men riktig bruk av verneutstyr kan redusere risikoen til et minimum. Lexow er også en betydelig leverandør av arbeidsklær, sko og hansker.

Brumunddals-baserte Hymax AS er stor leverandør av små maskiner, særlig gravemaskiner. Dette gjør firmaet til en stor leverandør til utleiebransjen. Kubota minigravere er godt kjent.

På Utleiekonferansen brakte salgssjef Glenn Mellegård med seg en av de minste graverne. Med beskjeden bredde og lav vekt er maskinen velegnet til bruk inne i bygninger.

Hymax satser også på et bredt spekter av andre små maskiner. På standen fant vi også Giant minilaster, en maskin som kan leveres med et særdeles bredt program av skuffer, skjær, ploger, strøapparater, pallegafler, feiekoster og klippeaggregater. Dette gjør Giant til et allsidig og interessant maskin i utleiebransjen og hos andre som trenger en allrounder til mange arbeidsoppgaver.

Montering av store glassruter kan være en utfordring, men arbeidet går lettere og sikrere med egnet utstyr. Hybeko-Forland AS i Skien markedsfører GlasLift glasshåndteringsmaskiner fra danske Intellitech.

GlasLift finnes både som selvgående enheter og til montering på andre bæremaskiner. Maskinene har en meget fleksibel løfteenhet som kan holde glasset i alle mulige stillinger. Ved hjelp av en nøyaktig radiostyring kan montøren enkelt finmanøvrere ruten ved montering. Holdearmen har fire vakuumenheter som er koblet to og to. Ved et uhell eller mekanisk skade vil derfor ikke flere enn to holdere miste vakuum samtidig, og de to andre har nok kraft til å holde ruten.

Wacker Neuson er en betydelig leverandør av lettere utstyr, som vibroplater, betongsagemaskiner og diverse andre småmaskiner. Dette er utstyr som i stor utstrekning går til utleiemarkedet og som brukes av alt fra privatpersoner til store entreprenører.

Forsiden nå