LANDETS YNGSTE LASTEBILEIER: For Emilie Slettmoen fra Vinstra er det lastebil som gjelder. I sommer tok hun lastebillappen og har startet sitt eget selskap, Slettmoen Transport AS.
LANDETS YNGSTE LASTEBILEIER: For Emilie Slettmoen fra Vinstra er det lastebil som gjelder. I sommer tok hun lastebillappen og har startet sitt eget selskap, Slettmoen Transport AS.

Norges yngste lastebileier

I sommer tok hun lastebil-lappen og startet eget transportfirma. Det gjør Emilie Slettmoen (21) til Norges yngste lastebileier.

Publisert Sist oppdatert

Emilie Slettmoen fra Vinstra er strålende fornøyd med at eget firma er etablert. Hun er selv daglig leder i Slettmoen Transport, samarbeider med pappa Odd Steinar og har ansatt en sjåfør. Hun er i gang.

- Dette har vært drømmen min i mange år, å ha eget firma, smiler 21 åringen fornøyd.

- Men lastebil?

- Jeg har drevet med motorsport og alltid interessert meg for maskiner og anleggsdrift. Flere i familien jobber i bransjen. Som liten hadde jeg alltid lyst til å være med å kjøre lastebil. Det ble lite Barbie-dokker for min del, for å si det sånn. Det har alltid vært kjøretøy. Noe som duret. Tiden med dragrace førte til at interessen for motor og mer ble forsterket. Det er dette som var artig. Så interessen for maskin og anleggsdrift har alltid ligget der.

Trenger at noe skjer

Emilie er fulltidsstudent ved Høyskolen i Lillehammer. Her er hun i gang med tredje året i organisasjon og ledelse og er snart klar med sin bachelor.

- Dette tar jeg fordi det er en relevant utdanning når jeg skal drive eget firma. Jeg har alltid hatt lyst til å starte noe for meg selv. Det er viktig å ha en slik utdanning, sier hun. Det blir en styrke når hun skal lede selskapet inn i framtida. Og i mellomtiden har hun også jobb ved Statoil i Kvam.

- Hvordan rekker du alt dette?

- Det går bra. Det handler om planlegging.

Hun trenger at noe skjer. Helst ganske mye.

- Dette er lærerikt. Kombinere studier og etablere firma. Det er noe med å utfordre seg selv.

Kontor på jenterommet

Slettmoen Transport AS lyser fra den nyinnkjøpte blå Volvo FH-lastebilen. Hun er ganske fornøyd med det.

- Det er godt å ha kommet i gang med eget firma. Spennende og litt skummelt. Jeg har mye å lære. Men det er jeg klar for, sier hun, som foreløpig har kontor på jenterommet hjemme hos foreldrene sine.

Sommerferien i år brukte hun i Trøndelag, for å ta lastebillappen.

- Jeg var fem uker i Stjørdal. Tok lapp på lastebil og henger. Det gikk veldig fint.

Vil lede selskapet og kjøre litt

Hun trekker gode veksler på erfaringen fra de hun kjenner. Og hun er på god vei til å skaffe seg egen erfaring.

- Jeg har en far som har jobbet i anleggsbransjen i mange år. Det har gjort sitt for interessen og valget jag har tatt. Men det har aldri vært noe press. Det er vel heller jeg som har presset på. Det var dette jeg ville. Det var aldri tvil om det, ler hun.

Hun kjører lastebil når hun kan. Når studiene er ferdige, får hun tid til mer.

- Vi får se hvordan det utvikler seg. Det blir vel en kombinasjon: Lede selskapet og kjøre litt. Målet er å bygge et firma som vil bli solid i framtida. Skape en god og sikker bedrift. Jeg vil vi skal vokse, men hvilke muligheter det blir, får vi se ... Det er mye som spiller inn. Det har vært mye jobber i distriktet de siste årene. Dette endrer seg, og jeg er innstilt på at vi må flytte på oss for å ha arbeid. Vi må være der det blir jobb å få.

Yngst og jente

Akkurat nå har selskapet vært opptatt med asfaltlegging på nye E6 gjennom Gudbrandsdalen.

Lastebil.no slår fast at Emilie er landets yngste lastebileier.

- Ja, de påstår det.

- Yngst, og jente i bransjen?

- Jeg synes ikke det er så spesielt. Dette er helt naturlig for meg. Jeg tenker heller ikke over at jeg er såpass ung. Jeg gjør det jeg har lyst til. Det er viktig for meg å satse på dette. Men det er klart det er morsomt å være landets yngste lastebileier.

- Noen blir overrasket

Hun har fått en del reaksjoner.

- Noen blir overrasket. Folk synes det er kult at jeg gjør dette, og at jeg tør å satse. Men for dem som kjenner meg er ikke dette noen overraskelse. De vet at det er dette jeg vil.

Emilie kjenner ingen andre jenter i bransjen, men vet det er noen.

- Det kommer nok flere jenter etter hvert. Og det er bra. Dette er et yrke som passer like godt for jenter som for gutta. Vi er ikke dårligere til å kjøre. I mange tilfeller kanskje bedre. Jeg mener i alle fall at vi gjør en like god jobb.

Til sommeren er hun klar for fulltidsjobb for Slettmoen Transport. Tiden vil vise hvor dette tar veien.

- Jeg tror det blir bra, sier Emilie, som håper hun kan inspirere andre jenter til å ta dette valget.