Operataket må renses og impregneres.
Operataket må renses og impregneres.

Nå skal Operataket vaskes og renses

Publisert Sist oppdatert

Surfaproducts Scandinavia som er valgt av Statsbygg for å rense og impregnere Operaen. De gule flekkene på operataket skaper hodebry for Statsbygg som ønsker å benytte seg av Surfapore-teknologi for å få bukt med problemene.

Sammen med Betong Consult og marmoreksperter har Surfaproducts Scandinavia blant annet kommet opp med tilstandsrapporter og forslag til rens og impregnering av Operaen.

Mineralske underlag som naturstein, og da også marmor, i tillegg til underlag som betong, tegl og puss trekker til seg vann og opp til flere vedlikeholdsutfordringer kan derfor oppstå.

Surfaproducts Scandinavia AS tilbyr produkter til beskyttelse av slike overflater og ved å bruke disse produktene blir både renhold og vedlikehold enklere.

Gulskjær og rester

Den største utfordringen er å få bort polymer/filmdannende impregnering, samt gulning som har oppstått som følge av en behandling som fant sted for ca. 8 år siden

De foreløpige testene viser at Surfaproducts Scandinavia AS skal klare å få renset bort det aller meste. Kombinert med en spesiell vasketeknikk, er håpet å få vekk minst 60 prosent av gulskjæret.

Bevare bygninger

Prosjektet på Operaen er en del av NANO Cathedral, et EU-prosjekt som går ut på å finne bedre løsninger for å bevare monumentale bygg og katedraler i EU.

Prosjektet legger særlig vekt på bevaring av originalitet og på å finne skånsomme metoder og produkter for vedlikehold, impregnering og renhold av disse bygningene.

Når prosjektet er ferdig vil man kunne få ny kunnskap og utvikle nye metoder for vedlikehold av bygninger som benytter spesielle bygningsmaterialer.