Dette laget fra Wist Last & Buss reiser neste uke til finalen i en verdensomspennende konkurranse for verkstedansatte i Volvo lastebil. Laget består av fra venstre Stian Skogstad, Rune Rambraut, Odd Aril Rian, Peter Pogacs  her fotografert under premieutdelingen etter semifinalen.
Dette laget fra Wist Last & Buss reiser neste uke til finalen i en verdensomspennende konkurranse for verkstedansatte i Volvo lastebil. Laget består av fra venstre Stian Skogstad, Rune Rambraut, Odd Aril Rian, Peter Pogacs her fotografert under premieutdelingen etter semifinalen.

Norsk lag til internasjonal Volvo-finale

Fire ansatte fra Volvo-forhandler Wist Last & Buss i Trondheim er klar for verdensfinalen i VISTA, i konkurranse med 18.000 andre.

Publisert Sist oppdatert

VISTA er ifølge en pressemelding fra Volvo verdens største konkurranse for verkstedansatte. VISTA står for Volvo International Service Training Award, og finalen arrangeres 31. mai i Göteborg.

De fire representantene fra Wist Last & Buss er ett av tre lag fra Norden som har klart kunsttykket å kvalifisere seg for verdensfinalen. Laget består av Stian Skogstad, Rune Rambraut, Odd Aril Rian, og Peter Pogacs.

Vil heve kvaliteten

Konkurransen er åpen for alle verkstedansatte som arbeider med Volvo lastebiler eller busser. Målet er å bedre ansattes kompetanse og ytterligere heve kvaliteten på arbeidet som utføres ved verksteder verden  rundt.

VISTA ble første gang arrangert i 1957, og mye er forandret siden da. IT og elektronikk er litt vels å viktig som å ha kontroll på olje og søl.

- Utviklingen i kjøretøybransjen krever at mekanikerutdannelsen holder tritt. Det er i dag behov for en helt annen type ekspertise innen fag som mekanikk, elektronikk og IT-systemer. Dette gjør at mekanikere i dag har mye høyere status enn de hadde før, sier Kent Medin, som er instruktør ved mekanikerutdanningen til Volvo Trucks.

I verkstedene nå til dags handler arbeidet mer om finmekanikk. Kjøretøy kobles opp mot Internett for datastyrte tester og statuskontroller. Det er ofte mulig å installere ny programvare over Internett, istedenfor å skifte ut fysiske komponenter.

18.000 ansatte

VISTA kommer i tillegg til selskapets interne opplæringsprogrammer. Mer enn 18.000 ansatte fra 96 land deltar i konkurransen, som begynner med en teoretisk del.

- Dette motiverer deltakerne til å gjøre hjemmeleksene sine og lære mer. I VISTA blir alle lagdeltakerne involvert, så gode samarbeidsevner står sentralt, forteller Kent Medin.