Else May Botten (Ap) mener at dagens regjeringen raserer kompetansen innen bergindustrien.
Else May Botten (Ap) mener at dagens regjeringen raserer kompetansen innen bergindustrien.

- Regjeringen raserer kompetansen i Bergindustrien

MOLDE (AT.no): Ap-politiker Else May Botten levnet ikke regjeringen mye ære i sitt innlegg på Stein i Vei-konferansen i Molde. 

Publisert Sist oppdatert

Botten er stortingsrepresentant for næringskomitéen i Arbeiderpartiet og fra Norges nest største mineralfylke Møre og Romsdal. 

- Regjeringen skryter av å satse på bergindustrien, men kutter samtidig støtte til kartleggingen av mineraler. Det er dumt, for vi hadde kommet godt i gang. Det raserer kompetansen i dette miljøet, sier hun om det viktige kartleggingsarbeidet NTNU i Trondheim har stått sentralt i. 

- Nå vi kommer tilbake ...

Botten påpeker at arbeidet kom godt i gang i kjølvannet av minenralstrategien som ble lagt frem i 2012 med Trond Giske (AP) som næringsminister. 

- Når vi kommer i regjering igjen skal vi ta opp dette igjen og bli bedre, lover Botten. 

I tillegg påpeker hun at forutsigbar og effektiv saksbehandling er noe av det viktigste politikerne kan bidra med overfor mineralbransjen. I denne sammenheng er det verd å nevne at Norge har klatret til en 12. plass på den globale rangeringen over lands investeringsattraktivitet, og har med det gjort et byks fra fjorårets 18. plass.

Norge mer attraktivt

Det er Fraser Institute, et anerkjent canadisk forskningsinstitutt som rangerer mer enn hundre land etter hvor attraktive de er for mineralnæringens internasjonale investormarked. Sverige og Finland har tradisjonelt ligget høyt på denne rangeringen, og det er med stor glede norske aktører ser at også Norge er blitt mer attraktivt. 

- Dette viser at signaleffekten ved å fatte vedtak er stor. Siden forrige rangering har regjeringen sagt ja til blant annet Nordic Minings prosjekt i Engebø. Norge er i ferd med å riste av seg inntrykket av et land der vedtak ikke fattes, sier generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri.

A&T kommer med mer fra Stein i Vei-konferansen i neste utgave av bladet.