Satelittbilde av den nå ferdigbygde dammen som demmer opp Rio Madeira ved Jirau i Amazonas, Brasil.
Satelittbilde av den nå ferdigbygde dammen som demmer opp Rio Madeira ved Jirau i Amazonas, Brasil.

Utbyggingsmotstander funnet drept

En miljøaktivist er funnet drept etter å ha motarbeidet et damprosjekt i Amazonas, Brasil. Veidekke angrer på at de ble med på prosjektet, melder Dagens Næringsliv.

Publisert Sist oppdatert

Veidekke har vært en liten underleverandør til prosjektet. Selskapet leverte en indre asfaltkjerne til en dam i Jurau i Amazonas i 2012. Damprosjektet har ifølge Dagens Næringsliv en total kostnadsramme på 37,4 milliarder kroner og oversvømmer et område på 258 kvadratkilometer. Totalt er over 1000 personer tvangsflyttet.

Tvangsfordrevne fiskere har laget en provisorisk landsby på tørr grunn i Velho Mutum. Det var fra denne landsbyen prosjektmotstander Nilce De Souca ble bortført og senere funnet drept. Brasilianske medier har slått opp forsvinningen som et bestillingsdrap.

- Angrer dere på at dere ble med på dette prosjektet, spør Dagens Næringsliv Grete Ingeborg Nykkelmo som er kommunikasjonsdirektør i Veidekke.

- Ja, når slike ting skjer så kan man jo tenke det. Det er imidlertid over tre år siden vi  avsluttet vårt arbeid der nede, så vi har hatt liten mulighet til å påvirke dette, sier hun til avisen.

Hun legger til at ledelsen i Veidekke vurderte dette prosjektet i forhold til korrupsjon, sikkerhet for egne ansatte, miljø og sosiale forhold før de tok oppdraget.

Flere av forutsetningene gitt av myndighetene i området er imidlertid ikke fulgt opp, ifølge Nykkelmo.