TRYGT I HAVN: Liugong 950E-graveren i Drammen havn etter ferden fra Kina. Like etter ble den transportert på bil til Karlstad i Sverige.
TRYGT I HAVN: Liugong 950E-graveren i Drammen havn etter ferden fra Kina. Like etter ble den transportert på bil til Karlstad i Sverige.

Første 50-tonns Liugong i Skandinavia

Her er den første 50-tonns Liugong-gravemaskinen som setter sine belter på norsk jord.

Publisert Sist oppdatert

Liugong 950E-maskinen kom til Drammen havn på Wilhelmsen-båt i desember.

Maskinen ble rett nok ikke så lenge i Norge ettersom det er den svenske Liugong-importøren Peters Maskinförsäljing i Karlstad som har tatt den inn som demomaskin. Én kunde skal imidlertid være nær å signere kontrakt på maskinen for å bruke den til lasting av stein i et pukkverk. Men frem til dette blir maskinen tilgjengelig i Karlstad for demokjøring.

Én million kroner billigere

- Jeg har én eller to norske kunder som har vist interesse for 50-tonneren, og etter at den svenske importøren har montert skuffe og HK-feste vil det være mulig å reise bort for å teste den.

Vi ser at det er endel kunder som kjøper store maskiner, og Liugongs 50-tonner er rundt én million kroner billigere i innkjøp i denne størrelsen enn flere av konkurrentene. Jeg vil tro det er av interesse for noen, sier Terje Lien hos den norske Liugong-importøren Hako Maskiner.

Cummins og Kawasaki

Maskinen har Cummins-motor som klarer Steg IIIB-utslippskravene med partikkelfilter og AdBlue-tilførsel. Kawasaki leverer hydraulikken. Maskinen leveres med LED-belysning, ryggekamera, luftstol med varme og automatisk nedjustering av turtallet etter 6-8 sekunders stillstand. Mye av det daglige servicebehovet er tilgjengelig fra bakkenivå.

Den største Liugong-graveren Hako Maskiner har solgt i Norge er på 26,5 tonn. Den svenske importøren har solgt flere 36-tonnere, og trolig snart en 50-tonner.