17-årige Erlend Strand tilbragte høstferien i hytta på farens Komatsu PC2120LC.
17-årige Erlend Strand tilbragte høstferien i hytta på farens Komatsu PC2120LC.

Hekta på Komatsu

SØR-FRON: - Jeg er flaska opp med Komatsu, så jeg er nok litt hekta på det maskinmerket.

Publisert Sist oppdatert

Det sier 17-årige Erlend Strand i Sør-Fron i Gudbrandsdalen. Faren Jon er maskinentreprenør med eget firma (Jon Strand AS), og Erlend viste tidlig stor entusiasme for brummende anleggsmaskiner. Den entusiasmen har holdt seg. Nå er 17-åringen elev på anleggsmaskinførerlinjen på Våler (Solør videregående skole).

Tidlig debut

Den første maskinen Erlend «hoppa» inn i, var 5-tonneren Takeuchi TB145. Da var han bare 3 år gammel. Debuten på den første Komatsu-graveren var i 2007.

– Det var en PC27. Vi har fortsatt denne 3-tonneren som nå har ca. 4500 timer på telleren, sier Erlend, hjemme på høstferie. Den tilbringes selvsagt i en av farens Komatsu-gravere, 21-tonneren PC210LC. «Høstferie-jobben» til Erlend og Komatsu’n er fylling av drensgrøfter på Jønnhalt i Venabygd.

Dozer er kult

I farens allsidige maskinpark er det også dozere, og Erlend liker godt Komatsu-dozeren D53A (ca. 20 tonn).

- Dozer er kanskje favorittmaskinen fordi en ser klart resultatet av hva en har utrettet i løpet av arbeidsdagen. Og læreren på skolen har oppfordret meg til å fordype meg i dozer, sier Erlend som også er litt «hekta» på hjulgraver.

– Da er du ikke avhengig av transport, du frakter deg sjøl og utstyret dit du skal, sier Erlend og forteller at faren har en Komatsu PW140 hjulgraver og en Cat 316 hjulgraver i arbeid på E6-utvidelsen gjennom Gudbrandsdalen.

Komatsu-modeller

17-åringens Komatsu-interesse ble tydeliggjort da han sto til konfirmasjon. Istedenfor vakre blomsteroppsatser på langbordet, ble de ca. 40 gjestene møtt av Komatsu-modeller spredt utover den hvite duken. Hesselberg Maskin bidro med modeller til «maskinparken» som vakte stor begeistring hos gjestene.

Læretid

Erlend avsluttet i sommer VK1 i Teknikk og industriell produksjon på Vinstra videregående skole, og i august begynte han på VK2 anleggsmaskinfører på Våler. Når skoleåret på Våler er over, venter to års læretid i bedrift. Og det er ikke sikkert at det blir i farens entreprenørfirma.

– Jeg kunne tenke meg læretiden i et stort firma, hos en riksentreprenør, kanskje, sier Erlend Strand.