”Jern-Erna” har havarert

TBM maskinen ”Jern-Erna”, som borer en 7,2 kilometer lang vannkrafttunnel i Nedre Røssåga, har havarert. Et lager på 21 tonn og 5,2 meter i diameter må byttes.

Publisert Sist oppdatert

Det er LNS som opererer TBM maskinen som er levert av Robbins Company.

Havariet har skjedd drøy tre kilometer inne i fjellet. For å bytte lageret må det sprenges en tilførsel fra toppen av fjellet og ned. Deretter må det ødelagte lageret heies opp og ut fra havaristen.

Neste trinn blir da å trekke hele TBM maskinen tilbake – før det nye lageret kan monteres.  Til alt hell fantes det et lager som sto i Tyskland. Det er nå på vei nordover. Det var Rana Blad som først omtalte havariet.

Reparasjonstiden blir trolig på åtte uker. Hvorvidt stansen vil påvirke åpningen av den oppgraderte kraftstasjonen kan ikke Statnett si noe om enda.

TBM maskinen som går i Røssåga hadde oppstart for ved nyttår i fjor.  Den første delen av tunnelen hadde en beskjeden fremdrift på grunn av det ekstremt harde fjellet i Røssåga. Da at.no var på besøk i tunnelen for et år siden lå fremdriften på mellom 370 og 380 meter i måneden.

Prosjektet i Røssåga er det første TBM-prosjektet som er satt i gang i Norge siden  begynnelsen av 90-tallet. Nå skal både de nye jernbanetunnelen i Follo og Ulriken tunellen i Bergen drives med TBM.

Røssåga som ligger noen mil utenfor Mo i Rana i Nordland.