Her er Tab Active senket i ca. 20 cm vann.
Her er Tab Active senket i ca. 20 cm vann.

Vi senket et nettbrett i vann

Så la vi det i fryseren en time. Deretter ble det sendt i gulvet fra nær 1,2 meter mange ganger. Se hvordan det gikk.

Publisert Sist oppdatert

Forlagsredaktøren kommer inn i nettavdelingen med en Samsung Galaxy Tab Active, en minitablett med åtte tommers skjerm, og sier:

- Denne skal tåle litt av hvert, og kan passe til bruk innen anlegg og transport. Sjekk om den tåler det som er oppgitt.

Tab Active er laget for å tåle å ligge i én meter dypt (fersk)vann i en halv time. Den skal tåle å brukes i 20 kuldegrader og fall fra 1,2 meter på steinhardt underlag.

Først senket vi nettbrettet i en utslags-kum fylt med vann, etter først å ha sjekket at dekselet bak var behørig festet. Skjermen lyste fortsatt under vann og det gikk an å navigere med de tre fysiske knappene (liste, hjem og tilbake). Det virket ikke å trykke på skjermen. Det gikk heller ikke å ringe til eller sende meldinger til nettbrettet som fungerer som en telefon med simkortet vi hadde installert. Da tableten ble løftet opp av vannet etter en halv time kom meldingene frem. Men det er vel svært få som har behov for å sende meldinger og snakke i telefonen under vann…

I vann og fryser

Det tok ca. ett minutt med tørking og trykking før den berøringsfølsomme skjermen begynte å respondere igjen. Skjermen fungerte først ved at vi brukte C-pennen som følger med nettbrettet. Og som produsenten opplyste i bruksanvisningen – det ble uklar tale når mikrofonen ble brukt mens den fortsatt var våt.

Så var det tid for kjøling. Vi la nettbrettet i redaksjonens fryser, og lot det ligge der en time.

Da vi tok det ut igjen, fungerte det fortsatt fint. Det ble et rim-lag på skjermen på grunn av den store temperaturforandringen. Fingeren smeltet et spor på skjermen samtidig som skjermen gjorde det den ble bedt om.

Så skjedde det…

Så var det tid for «drop-testen» der beskyttelsesdekselet i gummi som omgir brettet fikk kjørt seg. Nettbrettet ble «mistet» et ukjent antall ganger i alle tenkelige vinkler i linoleums-gulvet.

Det var da det skjedde: Det kom en misfarging på skjermen nede i venstre hjørne og litt på venstre side. Noe fremsto som rette streker, og noe som vannflekker. Hadde vi virkelig klart å knuse skjermen?

Både strekene og flekkene forsvant gradvis, og de var helt borte etter tre dager. Et viktig poeng er at hele skjermen fungerte som den skulle hele tiden til tross for misfargingen. Programmene fungerte også helt flott hele tiden.

Alt på nytt

Vi hadde vært raske med å dytte Tab Active i vann, fryser og mistet den i gulvet. Derfor var det vanskelig å si noe bestemt om hva som gjorde at det ble merker «inne i» skjermen. Vi gjennomførte de tre testene igjen med timer og dager i mellom. Vi klarte ikke å gjenskape misfargingen på skjermen.

Falltesten ble imidlertid gjennomført på et hardere gulv denne gangen, på fliser. Når nettbrettet ble sluppet flatt mot gulvet med skjermen ned fra 1,2 meter, tok softwaren noen ganger en omstart på fem sekunder. Ingen stor ulempe når man mister den en gang. Det er ikke vanlig å miste en tablet ti ganger i gulvet/bakken i løpet av to minuttet i en vanlig jobbsituasjon.

Standard garanti

Når Tab Active tåler mer enn andre tableter fra Samsung, er det lett å tenke at den også har en bedre garanti. Det har den ikke, den har 2 år som andre Samsung-nettbrett.

- Fordelen ligger i at produktet tåler mer. Men siden vi ikke kan kontrollere hvor lenge og dypt en Active har ligget i vann, hvilke temperaturer og fallhøyder den har vært utsatt for, er det vanlig garanti som gjelder, sier Christian de Lange, Key Account Manager i Samsung Electronics Nordic AB.

Tab Active har bestått elleve tester i den amerikanske MIL-standarden som blant annet omhandler trykk, temperatur, fuktighet, salt, sand, støv, vibrasjoner og is.

Tynn robust skjerm

Samsung har produsert nettbrett de siste fem årene. Med lanseringen av Galaxy Tab Active i slutten av 2014 har Samsung for første gang utviklet et produkt som er laget spesielt for bedriftsmarkedet.

Brettet er 9,75 mm tykt (uten beskyttelsesdekselet) og veier 393 gram.

- En utfordring med produkter som skal brukes utendørs, er at de ofte bygges tykke og tunge for å tåle belastningene de utsettes for. Når skjermen er ekstra tykk må man ha kraftigere lysstyrke, som trekker mer strøm, for å trenge gjennom den tykke skjermoverflaten, sier de Lange.

Samsung har en skjerm med høy lysstyrke, som er bestandig mot riper, og ifølge selskapet er tynnere og trekker mindre strøm enn andre robuste nettbrett på markedet.

Gassikkert utstyr

Det er også mulig å tilpasse Tab Active til bruk i eksplosjonsfarlige områder, for eksempel der det arbeides med gass. Samsung samarbeider med Ecom som bygger om tableten slik at den blir lufttett. Dermed vil ikke elektrisitet inne i brettet forårsake en eksplosjon ved at eksplosjonsfarlige gasser siver inn i elektronikken.

Samsung har samarbeidet med Gamber Johnson om en solid holder til bruk i bil og maskin. Her er det mulig å låse fast nettbrettet til holderen.

Spesifikasjoner for Samsung Galaxy Tab Active 8.0 Titanium: