Illustrasjonsbilde fra Magnormoen kontrollstasjon ved riksvei 2 i Hedmark. Bildet er fra november 2013.
Illustrasjonsbilde fra Magnormoen kontrollstasjon ved riksvei 2 i Hedmark. Bildet er fra november 2013.

Anmeldte 100 sjåfører i Hedmark

Over halvparten av de 100 anmeldte sjåførene i Hedmark jobbet i bedrifter sør i fylket.

Publisert Sist oppdatert

Statens vegvesen anmeldte 100 sjåfører og tre transportbedrifter i Hedmark for systematiske brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene i 2014.

- Det er skremmende hvordan disse bedriftene og sjåførene gambler med trafikksikkerheten. Bestemmelsene er først og fremst til for at alle yrkessjåfører skal være opplagte og oppmerksomme når de er på jobb. De som jukser med disse reglene utgjør en fare for seg selv og alle andre som ferdes på veiene våre, sier fagleder i Statens vegvesen, Thor Ringstad, i en pressemelding.

Lovbrudd gir fordel

Det å ta lett på kjøre- og hviletidsbestemmelsene gir også konkurransefordeler i forhold til alle de sjåførene og bedriftene som følger reglene:

- De som for eksempel dropper eller kutter kraftig i den den obligatoriske døgnhvilen på 11 timer, vil kunne bruke kortere tid på å gjennomføre sine transportoppdrag. I tillegg til at våre kontroller skal øke trafikksikkerheten, skal de bidra til å gi like konkurransevilkår i transportbransjen og ivareta sjåførenes arbeidsmiljø, sier Ringstad.

39 bedrifter kontrollert

Vegvesenet går hvert år igjennom kjøre- og hviletidsdataene til et visst antall transportbedrifter for å undersøke at bestemmelsene blir fulgt. I 2014 ble 12.850 arbeidsdøgn i 39 bedrifter kontrollert i Hedmark.

Det ble avdekket 904 små og store brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene. Grove og systematiske brudd ble anmeldt.

142 anmeldt i Region øst

Til sammen ble 65.455 arbeidsdøgn i 96 bedrifter kontrollert i hele Region øst i løpet av fjoråret. 5583 regelbrudd ble avdekket. 142 sjåfører og 15 foretak ble anmeldt. Region øst består av Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark og Oppland.

Tips fra publikum eller forhold som blir avdekket under kontroller langs veiene er hovedårsakene til at enkelte bedrifter blir kontrollert nærmere av Statens vegvesen.